Kendine aşı.
Kuru kalabalıktan yeniden halk olmaya evrilmenin ilk adımı, Kuru kalabalığı oluşturan her bir kişinin kendini aşılamasıdır.
Bütün aşılar gibi bu da acıtacaktır ve fakat sonrasında kuruma, çürüme, kokuşma ihtimali azalacak belki de yok olacaktır.
Yetinme aşısı.
Böyle bir aşı duymadığınızı sanıyorsanız fena halde yanılıyorsunuz, böyle bir aşı vardır ve olmayı istediğiniz devletler, ülkeler onların yurttaşları, bu aşıyı tıpkı bizim geçmişte yaptığımız gibi kendilerine yaparak özendiğiniz durumlarına gelmişlerdir.
İngiltere’sinden tutun da Fransa, Japonya’sına kadar gelişmiş adını verdiğiniz bütün devletler ve demokrasiler ile onların halkları bu aşıyı – ‘yetinme aşısını – kendilerine uygulayarak gelmişlerdir bu günlerine.
Gelirine göre harcama yapmaktır bu aşının içeriklerinden biri.
Eğer İngilizler, ikinci dünya savaşında Alman uçaklarının yıktığı şehirlerinde, bizim bu gün yaşadığımız gibi yaşamayı seçseydi, ayağa kalkabilemezdi Londra, Manchester,Brighton ve diğer şehirleriyle ülkenin bütünü.
Aynı şey Fransa hele de Japonya ve tüm devletler için de geçerli.
Gelirimiz yetmiyorsa bir yandan gelirimizi artırmak için uğraşırken bir yandan da giderlerimizi gelirlerimize göre ayarlamaya çalışmalıyız.
Gülüp geçilecek belki, patates kebabı ile kuyruk yağlı muluhiyanın, fırın makarnasının ağır yemek diye kabul edildiği yoksulluk yıllarımıza ve fakat az düşün ey okuyan az düşün, bir okka patates ile bir aileyi bir öğün doyurmak olası iken 150 gram patatese çips adını aldı diye 20 tl vermek neyin nesi kimin fesi.
Kimsenin mutfağı, mutfak harcamaları, başka kimseyi ilgilendirmez diyorsanız, evet doğrudur her koyun kendi bacağından asılır da davar mıyız, sürü mü.
İşini, her ne ise işi hakkıyla yapmaya gayret etmek de kendi kendimize halk olabilme adına yapmamız gereken aşının bir başka bileşeni.
Doğru otur ve doğru konuş ey okuyucu, işini hakkıyla yapıyor musun ya da hakkını vererek çalışan kaç kişi tanıyorsun yakın uzak çevrende.
İş saatlerinde iş yerinde bulunmayı denetleyebilir hükümetler, bakanlar, müdür müfettişler de insanın içinde işini hakkıyla yapmak dürtüsü yoksa geliriz bu güne.
Kuru kalabalık mı kalmak istiyoruz yoksa halk olmak mı. Soru bu.
Ve yanıtlar bölümünde devletin niye var olduğunu da sorgulayacağım , yarın ve devamında