Demokrasi sistemi emsali sistemlerin , en ahlaki ve en hukuki olanıdır Dahası aklın temel ilkeleri ile bire bir uyumludur demokrasi.

Mutlak doğruluk ve mutlak iyilik amaçlı bütün bilimlerin dayandıkları ortak değer yargıları, demokrasinin de ortak değerleridir ayni zamanda.Kanımca kendi başına ,kendine özgü problemleri ileSosyo-Politik bir bilim dalıdır demokrasi.

Aynı zamanda demokrasi. bir  yaşam biçimidirdünyanın evrimleşmiş halkları için.Devlet yönetimi bakımındanbir rejimdir yaygın anlam ve uygulamalarıyla.

Toplumsal evriminin tarihçesinde Totaliter rejimlere karşıt olarak kurulan demokrasi siyaset yaşamı bakımından standart ölçütleri sayesinde demokrasi etiketiyle hayat bulanbir çok toplumlara model olmuştur demokrasi  ..

Fakat uygulamada her toplum bu standart modelikendi kalıbına uydurmuştur.Çünkü her toplumun örf ve adetleribirbirlerinden farklıdır.Ahlaki ve hukuki değerler itibarıyladaha muhafazakar olan toplumlarbaşkalarına göre adaptasyon sürecinidaha kolay atlatarak daha güçlüdemokrasilere sahip olmuşlardır.

böylece toplum siyaset tezatlarınıKolayca atlatabilmektedirler. Buna karşın bu tezatları bir türlüatlatamıyan toplumlardasürekli uyumsuzluklar yaşanmaktadır.

Hatta zaman zaman eskilerde kalmışfakat sosyal hafızadan tamamen silinmemiştotaliter zihniyetin nüksedereksiyasi krizlere yol açmakta olduğu izlenmekteVe de yaşanmaktadır.

Hatta bu krizler acılarla da yaşanmıştırtarih sürecinde.Güçlü demokratik ülkelerde demokrasi tabandan itibaren gelişmiş olduğundanhalklarının demokratikleşmesi için yaygın  demokrasi eğitimi yeterli oluyor.

Ancak toplum siyaset ikileminin keskin olduğu demokratik toplumlarda kanımca Örgün Eğitime de fırsat verilmeli Ve hiç olmazsa orta eğitim müfredatlarında bir ders olarak okutulması çok yararlı olabilir kanısındayım.