Babayasa gerek, babayasa

Bir haftadan biraz daha tam 0n gün kaldı, Erhürman’ın anayasasını oylamaya.
Kanımca birileri çekemiyor. Birileri CTP-BG’yi kıskanıyor. Yoksa onlar da bu anayasayı içlerine sindirirlerdi.
1985 yılında Kurucu Meclis yoğun bir emek vermiş, KKTC Anayasası’nı hazırlamıştı. Dizi dizi anayasa profesörleri çalışmıştı yeni KKTC anayasası için. Şimdi öyle mi?
Yıllarca 2. Cumhurbaşkanı’nın gölgesinde kalmış bir özelkalem müdürü olarak bildiğimiz Asım Akansoy tarih önünde ilk kez kendini tam anlamıyla gösterebilme fırsatı buldu. Hızla, sormadan, danışmadan ve aceleye getirilmiş bir Anayasa hazırladı, Asım Akansoy.
Yeni hazırlanan anayasaya eğer değim yerindeyse “çalmak mubah” anlamında bir madde sıkıştırtdı.
O küçük ayrıntıyı kim farkedebilirdi ki?
Anayasa değişikliğine “evet” diyenlere göre milletvekilleri yasama dönemi içinde kazandıkları geliri, yeni anayasaya göre açıklamaktan sorumlu olmayacaktı.
Bir dostum bana durumu şöyle açıkladı:
“Götürmek serbest; çünkü milletvekilleri eski anayasada var olan gelirbeyannamesini açıklamak zorunda olması hükmünü kaldırdı.
Yani, isteyen malı götürecek ve gelirbeyannamesini açıklamak zorunlu olmadığından kimse yasama dönemi içinde seçilmezden önce kaş lirası vardı, hangi mallara sahipti; şimdi neleri götürdü? Kimse bilmeyecek.
Hem, her malı götüren onun hesabını öbür dünyaada vereceğine göre, bu dünyada hesap vermek niye? Bu da AKPden esinlenilerek hazırlanmış bir yorum oluyor.
***
Efendim, eskiden vicdani ret kavramı yoktu. Hem olamazdı da. Eğer senin gırtlağına basan Rumla savaşmaktan başka şansın olamazdı ki? Silahını kenara atıp, ben dini veya ideolojik nedenlerden ötürü vicdani ret hakkımı kullanmak istiyorum, diyemezdi. Gelen kurşun ideolojini sormaz, soramazdı. O nedenle o günlerde “Kamuya karşı borcumu bir başka alanda ve beldi de daha uzun süre çalışarak ödemek istiyorum!” denemiyordu.
Asım’ın adamlarına sormak lazım:
“Hani yeni anayasa yeniydi?”
“Hani yenilikçiydi?”
“Hani çağımızın ihtiyaçlarına yanıt veriyordu?”
Efendim, bir dostum “Dağ fare doğurdu” diyor.
Özetle: Bendeniz, dosta düşmana karşı “Biz istersek Anayasa’yı bile değiştiririz; hem de seçimlerden önce” diyen Asım Akansoyun’un kaprisini teskin etmek için uzlaşılan Anayasa metnini beğenmiyorum. Yeni metin Erhürman’ınkinden çok uzak.
Olsun; o da bu dünyada büyük bir olasılıkla “tek başına çok genç yaşta yeni bir anayasa hazırlayan hukukçu” ünvanını kazandı ya!
İçinde kendi hazırladığı metnin sadece dış kapak yazısı veya biraz fazlası bile kalsa, artık Erhürman Hoca anayasa hazırlamış hukukçu olarak tarihteki yerini alacak. Biz de eğilip ceketimizin düğmelerini ilikleyeceğiz.
***
Yıllardır CTP’nin diline doladığı anayasanın geçici 10. maddesini değiştirmekle ilgili hiçbir yasal düzenleme yapılmadı. Hoş, 1985 Anayasası’nın geçici 10. Maddesiyle ilgili hiçbir ciddi uygulama yükümlülükleri yok. Yani TSK’nın adamızdaki varlığı sadece Bakanlar Kurulu üyelerine bağlı. Ama nedense CTP, sanki önemli bir iş yapıyormuş havası veriyordu; ama gene her seçim, her toplantıda mangalda kül bırakmayanlar yeni Anayasa’da gerekli değişikliklere yer vermediler.
Erhürman’ın anayasasında kapı kapı dolaşan ve kendilerine menfaat karşılığı kapı arayan milletvekillerinin parti transferiyle ilgili “yasaklayıcı” hiçbir hüküm yok.
Teşbihte hata olmaz derler; saygıdeğer milletvekillerimizi ve meclisin yüce manevi şahsiyetini tenzih ederek sormak isterim: o siyasi partiden bir öbürüne, oradan da bir başkasına geçen insanların anlayışı hangi meslek grubununkine benzetilir?
a. Çalışkan maliyeciler,
b. Kahraman cepciler,
c. Fedakar işçiler,
d. veya bir başkası

***
İşte Erhürman’ın hazırladığı ve Cumhuriyet Meclisi’nin gece gündüz ve hafta sonu mesaileri sonucu ortaya çıkan yeni Anayasa teflifi için hukukçular sorguluyor:
“Bu kadar acele neydi?”
“Dağ fare doğuracak olduktan sonra bunca didinmeye değer miydi?”
“Biz anayasayı da değiştiririz!” kompleksi CTP’ye kaç oy kazandıracak dersiniz?”
Acaba, her üç seçmenden biri etkilenmiş olabilir mi?
Öte yandan, merak eden okurlarım için oyumu belirteyim:
Anayasa uzmanı çok hukukçunun birlikte hazırlayacağı bir anayasayı, tek kişilik anayasalara tercih ederim.
Efendim, saygılarımla.