Binboğa Yem’deki mali sorunlar ve çek yasağı, Kooperatif İştirakler Sekreteri ve aynı zamanda Binboğa Sekreter Müdürü olan Orhan Kürşat’ın istifasına neden oldu. Yasaya göre, çek yasağı bulunan kişiler banka ve kooperatiflerde yöneticilik yapamıyor.
Binboğa Yem’de yaşanan mali sorunlar zinciri istifaları da beraberinde getirdi. Kooperatif İştirakler Sekreteri ve aynı zamanda Binboğa Yem’de Sekreter Müdür olarak görev yapan Orhan Kürşat, her iki görevinden de istifa etti. Kürşat, aynı zamanda Binboğa Yem’in yönetim kurulunda da aktif bir rol üstleniyordu.
İstifaya dair kamuoyuna resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak edinilen bilgilere göre, kurumun mali yapısındaki bozulma ve özellikle çek işlemleriyle ilgili yaşanan kriz, bu kararı zorunlu kıldı. Binboğa’da atanan son yönetim kurulu üyelerinin de aynı gerekçeyle istifa ettiği öğrenildi.
ÇEK YASAĞI NEDENİYLE GÖREVİ SÜRDÜREMEDİ
Banka personeli olan Orhan Kürşat’ın çek yasağına girdiği ve bu nedenle hem Kooperatif İştirakler Sekreterliği hem de Binboğa’daki yöneticilik görevlerini yasal olarak sürdüremeyeceği ifade edildi. KKTC yasalarına göre, Fasıl 114kapsamında çek yasağına giren kişiler, banka ve kooperatiflerde yönetici veya direktör olarak görev yapamıyor.
Ayrıca, poliçeler yasasına göre, çeki imzalayanlar da dahil olmak üzere, mühürlendiği tarihten itibaren yönetici ve direktör sıfatı taşıyan herkes, çekten hukuken sorumlu tutuluyor. Bu sebeple, şahsen çek yasağına girmemek için bazı yöneticilerin de görevlerinden ayrılma yoluna gittiği belirtiliyor.
Öte yandan, 2014-2024 yılları arasındaki bilançoların ve yönetim kurulu kararlarının da teftiş edilmesinin gerekli olduğu ifade ediliyor. Binboğa Yem’in mali yapısının detaylı şekilde incelenmesi ve geçmiş döneme ait tüm idari kararların denetime açılması gerektiği öğrenildi.
İstifaların ardından Kooperatif Şirketler Mukayyitliği ve ilgili kurumlar nezdinde yeni görevlendirmelerin kısa süre içinde yapılması bekleniyor.
KURUMUN MALİ YAPISINDAKİ ÇÖKÜŞ VE YÖNETİM ZAFİYETLERİ GÜNDEME GELMİŞTİ
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adil Onalt, Binboğa Yem’in 2017 öncesinde 500 bin dolarlık bir varlığa sahipken, zamanla borçlu ve mandıralara sevkiyat dahi yapamayacak duruma getirildiğini ifade etti. Onalt, kurumun batma noktasına geldiğini belirterek, durumun mali polis tarafından incelenmesi ve yolsuzluk yapanların yargı önüne çıkarılması gerektiğini dile getirmişti.
Binboğa’daki usulsüzlüklere ilişkin Merkez Bankası tarafından hazırlanan bir rapora atıfta bulunan Çetereisi ise şu iddialarda bulunmuştu:
“Binboğa Yem adına, yönetim kurulu kararları dışında ve ihale kapsamının haricinde 209 bin 556 dolar tutarında, 582 ton kepek alımı yapıldı. Ürün 67 gün gecikmeli teslim edilmesine rağmen, tedarikçiye herhangi bir gecikme cezası uygulanmadı. Oysa 636 bin 500 dolarlık gecikme cezası uygulanması gerekiyordu. Bu ceza neden uygulanmadı? Neden ihtiyaç fazlası alım yapıldı?”
Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen) Başkanı Mehmetali Güröz de Binboğa Yem’in faaliyetlerinin durma noktasına gelmesinin 29 milyon TL’lik bir alımdan kaynaklandığını belirtti. Güröz, “Bir önceki dönemde Demokrat Parti tarafından atanan yöneticiler bu kurumu batırdı. 2024 yılında kurum 50 milyon TL zarar etti,” açıklamasını yapmıştı.
Her zaman kendi kaynaklarıyla faaliyet gösteren Binboğa Yem’in, 2019-2024 döneminde siyasilerin kontrolüne geçtiğini ve bu süreçte yaklaşık 150 milyon TL borçlandırıldığını vurgulayan Güröz, söz konusu dönemin kurumun çöküş süreci olduğunu ifade etmişti.
(Kıbrıs Poatası)