Kazasız hafta geçmiyor ki ölümle neticelenmesin ? Hep trafik canavarını suçluyoruz, hep kolayı seçiyoruz... Yıllardır yazıyorum, yıllardır televizyonlarda ayni konuları işliyoruz. Sayın Dr. Mehmet Avcı yılmadan, usanmadan Trafik konusunun önemini, insan hayatının önemini hep vurguluyor. Traykad ha keza ayni konuları televizyonda işliyor. Ama görülüyor ki kimse takmıyor... Ta ki ölüm kapılarını çalana kadar... Ya yaralananlar, belki sağ kalmışlardır ama ömür boyu sakat kalanların sayısı hiç de az değil ? NEDEN BU KADAR DUYARSISIZ ?
BELÇİKA ve HOLLANDA 1945 Cihan Savaşı sonunda yıkık dökük, yerle bir edilmiş kentleri yeniden imar etmek için kolları sıvadı. Tıpkı, İngiltere ve Fransa gibi. Peki ne yaptılar ? ilk öce Şehir planlama ve alt yapılarını tamamladılar. Yollarnı, Limanlarını süratle çalışır hale getirerek Sanayi alanlarını tesbit ettiler. Kamunun en etkin bir şekilde nasıl halka ve nerede hizmet verebileceğini tartıştılar ve en çok işsiz olan bölgelerde Kamu binaları inşa ettiler. Daha da önemlisi Ostend’den Aachen’e ordanda Almanyanın Frankfurt şehrine giden Tren yollunu inşa ettiler. Bütün istasyonlar en yoğun iş merkezlerine yolcu taşır... O kadar güzel bir güzergah inşa etmişler ki Dünya’da kar eden iki Demir Yolu işletmeciliğinden biri olmuşlar. Diğeri yoğun talep nedeni ile İngilizlerin inşa ettiği Hindistan Demir yollarıdır.
Belçika – Hollanda arası Motorway 8 şerit gidiş, 8 şerit dönüş olmak üzere 16 şeritden ibarettir. Bu yollar o kadar genişdir ki buralarda kaza yapmak hemen hemen imkansızdır. O nun için bu yollara Aptal yolları denir... Kaza yapmak için aptal olmak gerek... Peki en çok kimler bu yollarda kaza yapar ? Siz cevabı biliyorsunuz... 1996 da Mal tazmin Komisyonu başkanı Güngör Günkan beyle Maastrich’e AB nin davetlisi olarak otobüsle giderken ( Lütfen şeritleri sayın dedim. Saydı 8 gidiş 8 geliş ... Hayretler içinde kaldı bütün gurup.
Biz ne yaptık ? kara yolları Müdürümüz itiraf ediyor ‘ Yol yapacak bütçemiz yok ‘ diyor. Peki Belediyelerin var mı... Birçoğu ALLAH’A EMANET işçilerin primlerini bile ödemekten aciz...
TARFİK KAZALARINI ASGARİYE İNDİRGEMEK İLİMSEL ÇALIŞMALARDAN VE TOPLANAN DATALARIN GÖSTERGELERİNİN UYGULANMASINDAN GEÇER.
 İlimsel çalışmalarla, elde edilen datalar 3 başlık altında toplanabilir.
1 İnsan hatalarından kayaklanan kazalar.
 Bu tip kazalar maalesef %90 mütekabildir. Nedenleri çok basit olmasına rağmen, önlemler hiç de basit değil. Bir toplumun kültür yapısı ve insanlara karşı duyarlılığı çok önemlidir. Kazalara neden olan hataları aşağıdaki katagorilerde toplayabiliriz.
a) Sürat ( ölümcül kazaların en büyük nedeni)
b) Dikkatsizlik
c) Dalgınlık
d) Saygısızlık
e) Sabırsızlık
f) Kimseyi takmama ( diva attitude)
g) Sürücü hataları
2- Yanlış güzergahlar %5 kaza nedenleri olasılığı taşır.
a) Hatalı çemberler
b) Hatalı kurvalar
c) Çöküntüler 
d) Çukurlar
e) Yol çatlakları
f) Tümsekler 
3- Trafik işaretleri kifayetsizliği % 5 kaza nedenleri olasılığı taşır
a) Dikey trafik işaretlerinin standartsızlığı,ekssikliği,kifayetsizliği.
b) Yatay trafik işaretlerinin verimsizliği,eksikliği,kifayetsizliği
 YOLUN TANIMI
İnsan , Araç ve Vasıtaların ( kısıtlı olarak ağır vasıtaların ) bir noktadan bir noktaya, gidiş ve gelişini sağlayan, Kara yolları yönetmeliğince sınıflandırılan, standarda tabi( sokak,bağlantı yolları,çift şerit, motorway ve multiways ) Kaldırımları ( yayalar için), Işıkları, EAS easy access system Kanalisazyon uygulaması ( su, yağmur suyu, kanalizasyon borularını,elektrik kablolarını, telefon kablolarını taşıyan bilğisayar bağlantılı bir sistem), Yeterli trafik ışıkları,yeterli yatay dikey işaretler, yaya geçitleri, GPS coğrafi konumu, Aerial havadan veya Satelite ile tanımlanmış, Verilere göre ( tarihi eserler, köprüler) projelendirilmiş bir güzergahtır...
 Ancak bazı gerçekleri göz ardı edemeyiz. İnsanımızın yollarda telef oluşuna seyirci kalamayız. Kara tarfiği derhal ve behemehal denetim ve disiplin altına alınmalı. Nasıl mı? Bazı basit önlemler neticesinde bunlar sağlanabilir. Ancak Trafik konusu bir ilim konusu olması hasebiyle güncel statistiksel bilgilere ihtiyaç vardır. Sonraları bu ilimsel konulara açıklık getiririm ( Transport Laws, Transport Geography, Transport history, Taransport financing, Transport design, Transport services and inter related activities and most important Transport economy management and administration).
Basit derhal alınabilir önlemler.
1.Denetimlerin yoğunlaştırılması
2.Ehliyetlerin çok daha dikkatli verilmesi
3.Park alanlarının Coğrafi tesbiti. Park ihlallerinin sabit cezaya bağlanması.
4.Cep telefonu ile seyrüsefer halinde konuşmaların digital kamera ile tesbiti ve ceza uygulanması.
5.Trafik ışıklarını kırmızıda geçenlerin kameradan tesbiti ve ceza uygulanması
6.Yaya geçitlerinin ışıklandırılması
7.Yollarımızın süratle tamiri . Kara yolları ve Belediyelerimizin alması gereken acil önlemler aşağıda 2. Şıkta belirtilmiştir. Yollardaki çukurlar, çöküntüler, çatlaklar, tümsekler ayrı ayrı aylık bazda tesbit edlip tamir edilmelidir. 
Yollarımızın yapılmasında Türkiye’mizin yaptığı yatırımlar hiç de küçümsenecek oranda değil. ALLAH kendilerinden razı olsun. Hükümetin yapması gereken benim kanatimce Onarım Bakım için projelerini Yardım heyetine sunmaları ve o çerçevede gereken finans temin edilmelidir. Yardım Heyetinin bu konularda hasas olduğunu ve ellerinden geleni yapcaklarından eminim.
Peki yardım heyeti neyi yapmaz ? Yahu kardeşim sen sabahın 1 inde 2 ikisinde içer içer sarhoş olursan ve kaza yaparsan yolların ne suçı var ? Yardım heyeti sana ne yapsın ?
Kural tanımazlık, Sarhoşluk, Sabırsızlık, Saygısızlık, Dikkatsızlık varken size kim yardımcı olabilir ki...
Belçikada herkes işine arabayla değil nufusun % 65 trenle %30 otobüslerle gider ve % 5 özel arabasıyle işe gider. Hollanda ha keza herkes bisiklet kullanır. Bisiklet olmayan ev  yoktur. Bizde ise araba olmayan ev yok... Ne yapmamız lazım ? Gösteriş ve çalımdan vazgeçmemiz mütevazi bir hayat yönünde davranışlarımızı değişmemiz lazım. Yoksa yollarda daha çok canlar kaybederiz... Bu hafta kim yollarmızda ölecek diye artık sormayalım...
Sağlicakla kalın.