Güney Kıbrıs’ta yarım günde 42 kaçak yabancı yakalandı Güney Kıbrıs’ta yarım günde 42 kaçak yabancı yakalandı

Alithia, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Crans Montana’daki çöküşten 6 yıl sonra Kıbrıs şahsi temsilcisi atadığı Maria Angela Holguin Cuellar’ın işe Crans Montana’da kalınan noktadan değil sıfırdan başlaması ihtimalinin çok yüksek olduğuna işaret etti, bunun risklerine dikkat çekti
“Kıbrıs Sorunu Yeni Bir Sürecin Uçurumunda” başlığıyla aktardığı analiz yazısında, Kıbrıs Türk tarafının yeni bir süreç başlamasını istediğini, Rum tarafının ise müzakerelere Crans Montana’da koptuğu yerden başlanmasını talep ederken Guterres Çerçevesi’ni hiç anmadığını hatırlatan gazete, “Guteres Çerçevesi’nin gömülmesi federal çözümün de gömülmesi demektir” vurgusunu yaptı.
Gazete, Guterres Çerçevesi’nin Crans Montana’ya kadarki müzakere sürecinde elde edilen, Güzelyurt ile Maraş’ın olduğu haritaları ve garantilerin kaldırılması prosedürünü içeren kazanımların (Talat-Hristofyas ve Akıncı-Anastasiadis) güvence altına alınmasının garantisi olduğu görüşünü ortaya koydu. Gazete, “Kıbrıs Rum tarafı Guterres çerçevesi zeminindeki müzakerelerin kısa sürede tamamlanmasını talep etmezse, oyun burada biter” ifadesine yer verdi.

-"Hristoduldis bayrağı Kombos'un elinden alıp devam etmeli"
Politis ise “Nikos Hristodulidis Bir Aşırılık Yapabilir mi” başlıklı analiz yazısında “50 yıl sonra hepimiz, Kıbrıs sorununun, BM kararlarıyla, savunma doktrinleriyle ve hatta gerçekte ne istediğimizi bilmeden gittiğimiz konvansiyonel müzakerelerle çözülmeyeceğini anladık” ifadesine yer verdi.
“Gerek 2004’teki referandumda gerekse 2017’de Crans Montana’da güttüğümüz tavırdan sonra çözüm istiyorsak, itibarımızı geri kazanmak için bugün bazı aşırılıklar yapmak zorundayız. Çözüm istemiyorsak o zaman da elimizde kaldığı kadarıyla barışı nasıl zırhlandıracağımıza bakmalıyız” denilen haberde, “Sunulan ve reddettiğimiz planlar tahtında Güzelyurt, Maraş ve Mesarya’nın bütün büyük köyleri Kıbrıs Rum idaresi altında olabilirdi. Bugün ara bölgeyi de kaybediyor görünüyoruz” uyarısında bulunuldu.
Politis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in uluslararası topluma, her ne pahasına olursa olsun Kıbrıs sorununun çözümünü istediği mesajı vermek istiyorsa bayrağı, Türkiye ile doğal gazı müzakere etmeye hazırız” diyen Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un elinden alıp devam etmesi gerektiği görüşüne yer verdi.

Editör: Mehmet Kasimoglu