Kombos: “Türkiye’nin Suriye’de edinmeye çalıştığı nüfuzun daha kötü durumlara yol açmayacağından emin olunmalı” Kombos: “Türkiye’nin Suriye’de edinmeye çalıştığı nüfuzun daha kötü durumlara yol açmayacağından emin olunmalı”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in New York’taki gayriresmi üçlü görüşmenin ardından gittiği Brüksel’de gerçekleştirdiği temaslar ve yaptığı açıklamalar, bugün güneyde yayımlanan gazetelerde yer buldu.
Fileleftheros gazetesi, “AB’den Gelecek Açıklamalar” başlıklı haberinde, yakın zamanda Avrupa Birliği'nden Kıbrıs sorunuyla ilgili bir hamle beklendiğini ve bunun geçen salı New York’ta gerçekleştirilen gayriresmi görüşmenin bir çeşit devamı niteliğinde olacağını yazdı.
Gazeteye göre Hristodulidis ise Brüksel’de yaptığı açıklamada, AB tarafından ilgili açıklamaların yıl sonundan önce yapılmasının beklenmesi gerektiği imasında bulundu.
Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in geçen salı New York’taki gayriresmi yemeğin sonuçlarını Brüksel’deki Avrupa Halk Partisi toplantısı çerçevesinde ele aldıklarını yazdı.
Gazete Hristodulidis’in söylediklerine dayanarak, Ursula von der Leyen’in Hristodulidis’ten duyduklarını son derece olumlu bulduğunun görüldüğünü ve bu yüzden Kıbrıs sorunundaki çabaya yardımcı olmak için kendi hamlesini yapmaya hazırlandığını öne sürdü.
Hristodulidis açıklamasında yakın zamanda Avrupa Birliği'nden, müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili artan ilgisini gösterecek bazı somut açıklamalar yapılmasının beklenmesi gerektiğini söyledi.
İlgili açıklamaların 2024 yılı içinde yapılmasının beklenip beklenmemesi gerektiği konusundaki bir soruya karşılık ise Hristodulidis, buna olumlu yanıt vererek, komisyon adaylarının sunumlarının Avrupa Parlamentosu’ndan geçmesinin akabinde, oynayabileceği lider rolü gösterecek somut açıklamaların AB tarafından yapılmasını umduğunu dile getirdi.
Hristodulidis’in Brüksel temasları çerçevesinde Almanya Başbakanı ve Yunanistan Başbakanıyla New York’ta yapılan görüşmeyi ele alma fırsatı bulduğunu da yazan gazete, Hristodulidis’in bu görüşmenin müzakerelerin yeniden başlaması perspektiflerini canlı tuttuğunu söylediğini kaydetti.
BM Genel Sekreteri'nin sürece olan bağlılığı ve kararlılığından memnuniyet duyduklarını da ifade eden Hristodulidis, oynayacak belirli bir role sahip olan Avrupa Birliğiyle de birlikte bu çabayı güçlendirmek için burada bulunduklarını belirtti.
Haravgi’de yer alan habere göre ise Hristodulidis çabanın sonraki adımlarının BM Genel Sekreteri'nin, müzakerelerin yeniden başlaması perspektiflerinin ele alınması için gayriresmi bir genişletilmiş görüşme düzenlemek için atacağı adımları yanı sıra bazı daha spesifik geçiş noktalarına sahip olma olasılığını ve perspektifini araştırmaları için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la yapacağı görüşmeyi de içerdiğini kaydetti.
Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunda Rum kesiminin birçok önerisi bulunduğunu ve bunu BM Genel Sekreteri'ne sunduğunu da öne süren Hristodulidis, ancak ne yazık ki bekledikleri yanıtın gelmediğini sözlerine ekledi.
Politis gazetesi ise “İngiltere’nin Genişletilmiş Görüşmelere Katılımı Açıktır- Hristodulidis AB’den Açıklamalar Bekliyor” başlıklı haberinde Kıbrıs’taki iki tarafın ve garantör güçlerin, geçen salı New York’ta gerçekleştirilen üçlü görüşme çerçevesinde üzerinde mutabık kalınan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorunuyla ilgili yol haritasının hayata geçirilmesi için çalıştıklarını yazdı.
Genişletilmiş görüşmeler konusunun İngiltere’nin katılımı olmadan dört taraflı mı olacağı veya İngiltere’nin katılımıyla birlikte beş taraflı mı olacağı konusunda, katılımcılar konusundaki belirsizlik dolayısıyla biraz kafa karışıklığına yol açtığını kaydeden gazete, Rum kesiminin üç garantör ülkenin de katılımıyla beş taraflı bir görüşme tercih ettiğini, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’nin ise ilk aşamada İngiltere’nin katılımı olmadan dört taraflı bir görüşme arzu ettiğini öne sürdü.
Bu çerçevede Rum hükümetinin genişletilmiş görüşmenin beş taraflı olacağını açıklama konusunda hızlı davrandığını yazan gazete, haberinin devamında Rum Hükümeti Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis’in açıklamalarına yer verdi.

-Letimbiotis
Habere göre Letimbiotis konuyla ilgili gazeteye yaptığı açıklamada, “Durum basittir. Görüşme beş taraflıdır. Türkiye ve Tatar dört taraflı görüşme istedi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Londra ziyaretinde ise İngiltere, üç garantör gücün de katılımıyla açıkça beş taraflı bir görüşmeden yanaydı” ifadelerini kullandı.
Letimbiotis, New York’taki akşam yemeğinde üzerinde anlaşmaya varıldığı üzere, gayriresmi beş taraflı görüşmede Kıbrıs sorununun tüm boyutlarının ele alınacağını ve müzakerelerin yeniden başlaması perspektiflerinin olup olmadığının ortaya çıkacağını söyledi.
Kıbrıs sorununun ciddi ve temel sorunlarına bakmaları gerektiğini ifade eden Letimbiotis, bunun devamının olmasını istediklerini ve BM Genel Sekreteri'nin müzakerelerin yeniden başlayabileceğine inanmasının önemli olduğunu dile getirdi.
New York’taki üçlü görüşmede perspektifi canlı tutan önemli bir adım atıldığını ifade eden Letimbiotis, üçlü akşam yemeği öncesinde Yunan hükümetiyle de bir koordinasyon gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Editör: Mehmet Kasimoglu