Hulusiiiii!

Masamın üzerinde bir roman: “Hulusiiiii!” İçeriği gibi adı da insanın merakını kamçılıyor.  Benim için başka bir özelliği de var: 1972 doğumlu oğlum Orkun Bozkurt’un ilk romanı! İlk romanı ama ilk kitabı değil! Bundan önce şiir, öykü, deneme kitapları çıktı. Bu bağlamda 3 öykü kitabı (biri Aysan Özcezar’la ortak), 3 şiir kitabı (ikisi Mustafa Çelik’le ortak), bir şiir-deneme kitabı, bir mizahî deneme kitabı, 3 oyunu (biri Aysan Özcezarlı ile, biri Aysan Özcezarlı ve Cem Aykut’la, biri Demet Kervan Mannaş ve Dilem Köylüoğlu ile birlikte) var. Hulusiiiiii! 13’ücü kitabı oluyor. 
2003 yılında “Necati Özkan Vakfı Edebiyat Ödülü”nü aldı, 2004 yılında Azerbaycan Türkçesi'ne aktarılan şiir ve öyküleri kitap olarak yayımlandı. Bu kitap ile, 2005 yılında merkezi Azerbaycan'da bulunan Türk Dünyası Genç Şairler Örgütü’nün her yıl bir genç şaire verdiği Türk Dünyasına Hizmet Ödülü'nü kazandı. Köşe yazarlığı, sayfa yöneticiliği, genel yayın yönetmeliği, TV programa moderatörlüğü yaptı.
Tekerlekli sandalye basketbolu ile havalı silah atıcılık sporunda, sporculuğu, şampiyonluğu, milli sporculuğu ve yöneticiliği vardır. Sivil toplum örgütü yöneticiliği de yaptı. 
***
"Hulusiiiii!" 304 sayfalık ve Kıbrıs Türk siyasal yaşamına mizahî ayna tutan bir roman olup Işık Kitabevi Yayınları arasında çıktı. Yalnızca mizahî bir roman değil, aynı zamanda Kıbrıs Türk toplumunun siyasal ve toplumsal hafızasını yansıtan önemli bir yazınsal yapıt! 
Kapak tasarımı Orkun Bozkurt'a, kapak ve kitap karikatürleri M. Serhan Gazioğlu'na, arka kapak karikatürü ise Mustafa Tozakı'ya ait. 2018-2020 yılları arasında Vatan Gazetesi’nin eki olarak çıkan Tantana mizah dergisinde yayımlanan "Bir Gün Memleket Yönetiyoruz" serisindeki öykülerin romanlaştırılmış hali olan roman, "İktidar Günleri", "Muhalefet Günleri" ve "Ve Yeniden İktidaaar..." olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. 
Bir bakan ve onun özel kalemi Hulusi arasındaki ilişkinin anlatıldığı romanda, Bakan karakteri, koltuk sevdalı, iktidar tutkunu, oy avcısı, demagog, çıkarcı, yalancı, düzenbaz ve popülist yaklaşımlarıyla tipik bir siyasetçi portresi, Hulusi karakteri sistemin çarklarını içeriden gözlemleyen ve ironik yorumlarıyla dikkat çeken bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Eserde ayrıca bakanın eşi Siddiga, kız kardeşi, İlçe Örgütü Başkanı ve temizlikçi Gülhayal gibi yan karakterler de olayların akışına renk katıyor.
 “Hulusiiiii”de, bürokrasi, nepotizm, popülizm, yönetim anlayışı, toplumsal sorunlar ve insan ilişkileri keskin bir mizah diliyle eleştirilirken, bir yandan da Bakan’ın açılış törenlerindeki şovları, koltuk sevdası uğruna yaptığı manevralar, parti içi çekişmeler ve gündelik siyasetin absürtlükleri, romanın satır aralarında ustaca işleniyor. Yazar, yarattığı karakterler ve onların diyalogları aracılığıyla aslında değişmeyen bir zihniyetin portresini çizer ve insanı güldürür hatta yer yer kahkaha attırırken, bir yandan da düşündürür. 
***
Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda siyasal mizah türünün güçlü bir örneği olarak dikkat çeken "Hulusiiiii!" romanının   dili, kurgusu ve karakterleri, yazarının mizah anlayışı ile gözlem gücünü de ortaya koyuyor. Romanın önsözünü yazan Hüseyin Çakmak, Kıbrıs Türk mizah tarihinde karakter yaratmanın zorluğuna dikkat çekerek, Orkun Bozkurt'un yarattığı "Hulusi" karakterinin önemine vurgu yapıyor. Çakmak'a göre "Hulusiiiii" Kıbrıs Türk toplumunda hiçbir zaman düzelmeyecek sorunları geleceğe taşıyor ve bu öyküleri ne zaman okursanız okuyun, yeni yazılmış gibi güncelliklerini hiç kaybetmiyorlar.
Kıbrıs Türk Edebiyatı’nda şiir ve öyküde köklü bir mizah anlayışı var ancak mizahî roman yaygın değil! Kadri Şah’ın mizahî 4 eseri var ama roman değil daha çok anlatı niteliğindedir. Hulusiiiii’den önce benim bildiğim tek mizahî roman, rahmetle andığım Kutlu Adalı’nın “Çirkin Politikacı Pof” romanıdır. Hem “Çirkin Politikacı Pof,” hem “Hulusiiiii” Kıbrıs Türk edebiyatında siyasal mizah türünün güçlü örnekleri olup dilleri, kurguları ve karakterleri, yazarlarının mizah anlayışını ve gözlem gücünü ortaya koyar. İki yazar/roman arasında en önemli fark mizahî yönlerindedir diye düşünüyorum. Kutlu Adalı’nın dili daha çok ironik ama Orkun keskin bir mizah yazarı! Hem Kutlu Adalı hem Orkun insanı düşündürür ama biri (Kutlu Adalı) gülümsetirken, diğeri (Orkun) güldürür hatta kahkaha attırır. (Kadri Şah’ın anlatıları da ironi yüklüdür, insanı kahkahalarla güldürmez ama gülümsetirken düşündürür.)  
***
Orkun’un babası olarak elbette ki onunla onur duyuyorum ama Hulusiiiii ile ilgili değerlendirmelerim kesinlikle duygusal değil, gerçeğin yalnız gerçeğin ta kendisi! 
Seni yürekten kutluyorum Orkun! Romana devam et. İyi bir mizah yazarı olarak ülkene, halkına ve Kıbrıs Türk Edebiyatı’na verecek çok şeyin var. 
Hulusiiiii’yi içtenlikle öneririm.