Hristoduldis ABD'de temaslarda bulunuyor Hristoduldis ABD'de temaslarda bulunuyor

Kadınların Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) “gönüllü” askerlik hizmetine alınması yasa tasarısı, Rum Savunma Bakanı Vasilis Palmas’ın da katıldığı dünkü Rum Meclisi Genel Kurulu’nda 32 “evet” ve 14 “çekimser” oyla geçti, yasaya “hayır” oyu verilmedi.
Alithia’nın “Kadınların Askerliğine Evet” başlıklı haberine göre yasa uyarınca, kadınlar “gönüllü” askerliğe, Rum Bakanlar Kurulu emirnamesiyle çağrılacak. Emirnameye istinaden Savunma Bakanı’na, kadınların askerlik hizmeti çerçevesini belirlemede geniş takdir yetkisi veriliyor.
Kadın adaylardan yeterlilik kriterlerinin tamamını veya yarısını karşılaması bekleniyor (Erkek adaylar, yeterlilik kriterlerinin üçte birini ve hatta dörtte birini karşılamaları halinde bile askere alınıyor). Yasa ayrıca askerlik süresini tamamlayan kadınların, kendilerinden talep edilmesi ve onların da kabul etmesi halinde seferi askerlik yapmasına da olanak tanıyor.
Kadınların “gönüllü” askerlik süresi olan en az 6 ay, gerçek askerlik görev süresiyle aynı sonuç ve etkileri doğuruyor. Yasal sonuçlar arasında puanların sosyal sigortalarda, eğitim hizmetine ve kamu hizmetindeki diğer pozisyonlara atamalarda hesaba katılması yer alacak.
DİSİ Milletvekili Yorgos Karullas asker sayısının artırılması için kadınların gönüllü askere alınmasını desteklediğini hatta kadınların zorunlu askerliğinin faydalı olacağını söyledi. Karullas, askerlik hizmetini kadınlar için cazip hale getirmek için teşvikler sunulması gerektiğine işaret etti.
DİSİ Milletvekili Nikos Tornaridis “yasaya hem sembolik hem özlü oy veriyoruz ve kurtuluş için hem siyasi enstrümanlarla hem silahlarla mücadele ediyoruz” dedi, güvenlik unsurlarının modernize edilmesi ve “savaş pozisyonunda olması gerektiğini” söyledi.
AKEL Milletvekili Marina Nikolau BM’nin kadınların barış ve güvenlik süreçlerine eşit katılım eylem planı görmezden gelinirken bu yasanın neden şimdi ileri götürüldüğünü sordu.
EDEK Başkanı ve Rum Meclisi Savunma Komitesi Başkanı Marinos Sizopulos ise yasayı EDEK’in önerdiğini söyledi. Kadınların savaşta olmayan başka ülkelerde de askere alındığını belirten Sizopulos kadınların ilk askere alımını Mayıs içerisinde gerçekleştirmek niyetinde olduklarını, ilk aşamada boş pozisyonların doldurulacağını belirtti. Sizopulos gönüllü kadın askerler ile sözleşmeli profesyonel askerler (SYOP) arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığını, yıl sonuna doğru SYOP sayısının artırılmasına yönelik bir yasa tasarısı sunabileceklerini söyledi.
Fileleftheros ise “Kadınların Askere Alınma Yolu Açıldı” başlıklı haberinde “Milli Muhafız (Değişiklik) Yasası 2025” isimli yasaya DİSİ, DİKO, EDEK, ELAM, DİPA ve Ekologlar’dan 32 “evet” oyu geldiğini, AKEL ve Volt’un çekimser oy kullandığını yazdı. Bağımsız milletvekillerinden Andreas Themistokleus’un da “evet oyu verdiğini ekledi.
Haravgi Rum Meclis Genel Kurulu’na sunulan ilgili raporun içeriğini aktardı.
Buna göre kadınların ilk askere alınması bu yıl olacak ve 18-26 yaş arasındaki kadınlar başvuruda bulunabilecek. Askere alım Baf’taki Yeni Celp Eğitim Merkezi’nde (KEN) gerçekleştirilecek, ihtiyaç olursa Limasol KEN de kullanılacak, bunun için bedava ulaşım sağlanacak.
Kadınlar 6-14 ay “gönüllü” askerlik yapabilecek, ardından seferilik hizmetine alınmaları da mümkün olacak.  Görev yapacak kadınlar otomatikman sözleşmeli profesyonel (SYOP) birimine katılabilecek. Kadınlar görevden istedikleri zaman ayrılabilecekler ancak 6 ayın altındaki hizmet dönemi puanlanmayacak.