KIBRIS TÜRK EDEBİYAT TARİHİ YAZILDI (1571-2017)

            Uzun yıldan beri düşünülen ve tasarlanan “Kıbrıs Türk Edebiyat Tarihi (1571-2017” beş cilt halinde yayınlandı.  Müthiş bir çalışma... Tamı tamına 446 yıllık çalışmanın derinliklerinde pek çok sanatçıyı gün ışığına çıkarmış oldu bu eser.

            Çok yakından tanıdığım çok yakın dostlarım Sayın Edebiyat Profesörü Oğuz Karakartal ile İsmail Bozkurt’un takriben dört yıldan beri üzerinde çalışarak yayın hayatına soktuğu bu eseri ayakta alkışlarım.

            Eserin çalışmalarında ev sahipliği yapan Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Tümer, bu dört ciltlik eserle ilgili düşünce ve katkılarını şöyle dile getiriyor birinci cildin ilk sayfalarında.

            “Kıbrıs Türk Edebiyatı Araştırma ve tanıtma Projesi’nin ana çalışması olan beş ciltlik Kıbrıs Türk Edebiyatı Tarihi’nin basım aşamasına gelmesinden ve Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak, çalışmalara ev sahipliği yapmaktan, büyük mutluluk duyuyoruz.

            Projeyi kurumsal olarak birlikte yürüttüğümüz KIBATEK Vakfı’na;  projenin finansman desteği olan değerli Büyükelçiler Sayın Derya Kanbay ile Sayın Ali Murat Başçeri’ye,  projeyi hayata geçiren KIBATEK Vakfı Başkanı İsmail Bozkurt ile Prof. Dr. Oğuz Karakartal’a; projenin başlama sürecinde katkısı olan Kıbrıs Sosyal Sosyal Bilimler Ünivesitesi ile Rektörü Sayın Prof. Dr. İsmail Güleç’e ve Proje Araştırma Görevlisi Nihal Solak’a, projenin yazımında görev alan değerli akademisyen ve araştırmacılara teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

            Kuzey Kıbıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tek özgün vakıf üniversitesi olan Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Kıbrıs Türk Kültüürüne yönelik benzer çalışmalara desteğe  ev sahipliği yapmaya her zaman hazır olacaktır.”

            Bu teşekkür yazısı nedeniyle de bu eserin hayat bulma hikayesini ve katkı koyanları de öğrenmiş olduk.

            Değerli dostlarım Sayın İsmail Bozkurt  ve Sayın Prof. Dr. Oğuz Karakartal’a ve Kıbrıs Sosyal bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Tümer’e bir edebiyatçı olarak teşekkür etmeyi bir borç biliyorum ben de.

            Bu beş ciltlik eserin sınıflandırılmasına şöyle bir bakalım...

  1. Cilt: Türkçe Halk Edebiyatı Osmanlı (Divan Edebiyatı) Dönemi ile Tiyatro’ya;
  2. ve 3. Cilltler: Tamamen şiire;
  1. Cilt : Roman’a;
  2. Cilt ise; Öykü, Anlatı, Anı, Gezi ve Denemelere ayrılmıştır.

Bundan da şunu anlıyoruz...

Edebiyatın her dalında eser üreten, çalışma yapıp Kıbrıs Türkü’nün yazın ve edebiyatına katkı koyan kişiler ayrı ayrı ciltlerde anlatılmakta ve incelenmektedir.

Bu çalışmanın ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu idrak edebiliyor musunuz?

Bu çalışmanın içinde olan başta İsmail Bozkurt ve Pof. Dr. Oğuz Karakartal olmak üzere herkesin alın teri ve büyük emeği vardır.

Bu beş cildi incelediğimde, bütün kafamdaki boşlukları doldurduğuma inandım.  Şayet bir araştırma yazısı yazacaksak, bu beş ciltlik esere başvurmak zorunda olacağız ki, bu da güvenli bir kaynakla karşı karşıya olmak demektir.

Bu bir ansiklopedi mi?

Bana göe ansiklopediden de öte bir çalışma ürünüdür.

Ansiklopedide bu kadar geniş bilgi bulamazsınız bir sanatçının hayatı ile ilgili.  O bağlamda “Kıbıs Türk Edebiyat Tarihi” kitaplarıda, çok geniş bir yelpazede analiz ve eserlerin, bilimsel olarak yorumlandığını da görürüz.  Türler içindeki şekiller, edebiyat akımlarındaki yaklaşım ve benzerlikler hep uzman gözüyle kaleme alınmış ve sonlandırılmıştır.  Hatta bu beş ciltlik esere giren sanatçılar, uzman kaleminden çıkmış yorumları okuyunca, “Demek Kıbrıs edebiyatındaki yerim buymuş ve böyleymiş” bilgisine de sahip olacaktır.

Bu mithiş eserin torunlarınıza kadar saklanacak hazine değerinde bir çalışma ürünü olduğuna vurgu yaparak, bu beş ciltlik eserle gerçek zenginliğiniz de ortaya çıkmış olacağını da düşünüyorum.

Tabii ki Sayın T.C. Kıbrıs Büyükelçileri Derya Kanbay ile Ali Murat Başçeri’ye de bir teşekkür borcumuz var.  Bu eserin hayat bulmasında gösterdikleri maddi manevi duyarlılık ve katkılarından ötürü.

Kısacası herkesin bu eserin alıp evindeki kitaplığının baş köşesine koymaları, bir edemliliktir.

Bu esere katkı koyan herkese bir kez daha yürekten teşekkür ederiz.