VATAN Manşet - 23 Ocak 2025 VATAN Manşet - 23 Ocak 2025

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 336 milyon 798 bin 600 TL’lik Cumhuriyet Meclisi bütçesi görüşülüyor.
Meclis bütçesinde araçlar kalemi altında Meclis'in arızalı iki aracına akaryakıt konulduğu hem muhalefet hem de hükümet milletvekili tarafından dile getirdi.
Meclis Başkan Yardımcısı, CTP milletvekili Fazilet Özdenefe, “Çalışmayan araçlara belirli aralıklarla benzin konuyor. Bu konu nasıl izah edilebilir? Olmayan araçlara binlerce TL’lik benzin konuldu. Bu bütçe görüşülmeye devam edilemez. Soruşturma açılması lazım…” dedi.
UBP milletvekili Hasan Küçük de, “Aracın tamirde olduğu söyleniyor, teslim alındığına dair belge var ancak eş zamanlı olarak gün aşırı bu araca akaryakıt alınıyor. Bu konuyu bu şekilde dile getirmekten utanç duyuyorum” dedi, 
Konuyla ilgili daha detaylı veri elde etmek için toplantıya 10 dakika ara verildi

-Şahiner
Bütçeyle ilgili ilk sözü alan CTP milletvekili Salahi Şahiner, Meclis'in teşkilat yapısına değinerek, belli kadroların güçlendirilmesi, doldurulması, istihdamlar konusunda gereğinin yapılmasını istedi.
Şahiner, stenografların komite tutanaklarının kısa sürede hazırlayabilmesi için de adım atılmasını talep etti.
Hükümetin milletvekillerinin yazılı sorulara cevap vermediğini belirten Şahiner, Meclis Başkanlığı’nın bu konuda baskı unsuru olması gerektiğini kaydetti.
Meclis Başkanı’nın 001 değil, sivil plakalı araçlarla dolaştığını da ifade eden Şahiner, bunun “utanç verici bir diğer durum” olduğunu söyledi.

-Barçın
CTP milletvekili Devrim Barçın, Meclis’te 200’e yakın yasa gücünde kararname olduğunu söyleyerek, bu yasa gücündeki kararnamelerin gündeme alınmasını istedi.
Barçın, “Meclis'in araçlarının nerde olduğu bilinmiyor ama benzin dökümleri bize geliyor. Bu kabul edilemez” diyerek bu konunun konuşulması gerektiğini söyledi.
Bunun üzerine söz alan Komite Başkanı Resmiye Canaltay, yasa gücündeki kararnamelerle ilgili bakanlıklardan aciliyet sıralanması talep ettiklerini söyledi.

-Özuslu
CTP Milletvekili Sami Özuslu, Meclis çalışmalarının, milletvekili çalışmalılarının düzensizliğinin önemli bir sorun olduğunu kaydederek, Meclis oturumlarının, komite toplantılarının zamanında başlamadığını söyledi.
Kamuoyunun Meclis'i nasıl görmek istediğiyle ilgili bir araştırması yapılmasını öneren Özuslu, toplumda Meclis'te “sürekli boş koltuklara konuşuluyor” algısı olduğunu söyledi.
CTP Milletvekili Sami Özuslu, İçtüzüğe genel kurulun toplantı saatiyle ilgili ifade konulması ve buna uyulmasının zorunlu hale getirilmesi, gerekirse iç tüzük değişikliği yapılmasını talep etti.
Külliye inşaatının durdurulması, buraya aktarılan kaynağın depremden etkilenenler için Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini söyleyen Özuslu, “Yeni Meclis binası ihtiyaç olabilir, burası yetersiz kalabilir, okullar yıkılırken, ilaç, yol, elektrik yokken belediyelerin lamba alacak parası yokken TC’den gelse de bu hoyratça harcamalardan rahatsızız” dedi.
-Küçük
UBP Milletvekili Hasan Küçük, ihtiyaç olduğu sürede kadroları açtıklarını, 2024’te en çok hukukçu kadrosuna ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Küçük, yazılım ihalesine çıkılıp, yapay zekayla ilgili yazılımların çalıştırılmasına komitelerden başlanabileceğini kaydederek bunun verimliliği artırılacağını belirtti.
Hasan Küçük, araç konusunu üzüntüyle dile getirdiklerini belirterek, bu konuda açıklama beklediklerini söyledi.
Küçük, “Aracın tamirde olduğu söyleniyor, teslim alındığına dair belge var ancak eş zamanlı olarak gün aşırı bu araca akaryakıt alınıyor. Bu konuyu bu şekilde dile getirmekten utanç duyuyorum” dedi, Meclis Divanı'nın da zan altında bırakıldığını söyledi.

-Büyükoğlu
Cumhuriyet Meclisi müdürlerinden Hasan Büyükoğlu, araçlar konusunda soruları yanıtladı, Meclisin 8 aracı bir motosikleti olduğunu kaydetti. 

-Çolakoğlu
CTP milletvekili Şifa Çolakoğlu, harcamalar ya da araçlarla ilgili gerekli bilgilere ulaşamadıklarını belirterek, “Hesap verilebilirlik önemli. Divana girmemin en büyük sebebi de budur” dedi.
Çolakoğlu, harcamalarla ilgili tüm belgelerin bugün buraya getirilmesi gerektiğini söyledi.

-Töre
Meclis Başkanı Zorlu Töre, giderlerle ilgili eleştirileri yanıtlayarak, yurt dışına gidiş gelişlerle ilgili rakamların hazır olduğunu, bunun milletvekillerine verilebileceğini söyleyen, yurt dışı biletlerinin çoğu zaman davet edenler tarafından kesildiği, konaklamayı karşı tarafın karşılandığını söyleyerek, “En az para harcayan benim” dedi.

-Özdenefe
Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, tartışmaların Meclis Başkanı'nın harcamalarıyla ilgili olmadığını ifade ederek, “Burada ciddi bir konu var. Mali açıdan ortada bir suç var. Resmi görüş alınmadan bu komite ileriye gidemez” dedi.
Özdenefe, “Çalışmayan araçlara belirli aralıklarla benzin konuyor. Bu konu nasıl izah edilebilir? Olmayan araçlara binlerce TL’lik benzin konuldu. Bu bütçe görüşülmeye devam edilemez” dedi.
Bunun üzerine konuyla ilgili daha detaylı veri elde etmek için toplantıya 10 dakika ara verildi.

-Cumhuriyet Meclisi’nin 336 milyon 798 bin 600 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla onaylandı
Cumhuriyet Meclisi’nin 336 milyon 798 bin 600 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesinden sonra Cumhuriyet Meclisi’nin bütçesini görüşmeye geçti ama toplantıda zaman zaman sesler yükseldi.
Cumhuriyet Meclisi’nin bozuk araçlarına benzin konduğu, bu araçlardan biri için geçtiğimiz ay yaklaşık 900 TL’lik benzin ve yıkama harcaması yapıldığıyla ilgili tespitin Cumhuriyet Meclisi  Divan Başkanlığı tarafından araştırmasına karar verildi ancak bu kez de TİKA’nın, KİE’nin katkısıyla Meclis’e yapılacak büst, alınacak 3 araç ve pronter tartışma konusu oldu.
Divanda yer alan muhalefet milletvekilleri bu konudaki talep yazısından habersiz olduğunu ifade ederken, toplantıya katılan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclis Başkanlığı’nın “krallık” gibi yönetildiğini söyledi. Bütçe onaylandı ancak Erhürman ve Zorlu Töre’nin tartışması sürdü.
Bu konudaki tartışmalardan önce Meclis Genel Sekreteri ara verilen toplantı öncesinde kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

-Fırat
Meclis Genel Sekreteri Seral Fırat, Meclis'in teşkilat yapısının değiştirilmesiyle ilgili çalışmaları başlattıklarını açıkladı. Fırat, yasa metni üzerinde birçok değişiklik yaptıklarını, ihtiyaçların günün koşullarına göre düzenlendiğini, yasa çalışmasının tamamlandığını, teşkilat kadroları üzerindeki çalışmalara bütçe sonrasında devam edeceklerini söyledi.
Teknik soruları da yanıtlayan Fırat, bir soru üzerine harcama belgelerini görmediğini, istediğinde de geç bilgi aldığını kaydetti.
Fırat, araçlarla ilgili 4 kez yazılı olarak Hasan Büyükoğlu’ndan bilgi istediğini belirterek, “Bilgi alamadım, bir de uyarı yazısı yazdım, yine bilgi almadım. Genel Sekreter olarak görevimi yerine getirmiyorum diye bir algı oluşmasın. Resmi yazılarım var” diye konuştu.

-Erhürman
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, söz alarak mevzuata aykırı şekilde Meclis Genel Sekreteri’nin bay-pass edildiğini söyledi.
Erhürman, “Bir devlet makamında, araçlardan biri hakkında bilgi yok. Görevli arkadaş mevzuatın gereğini yerine getirmiyor. Yasaları yapan Meclis'te, bile isteye mevzuata uyulmuyor. Bu skandaldır. Rezalettir. Burada Meclis'in onuruyla ilgili bir mesele var” dedi.
Meclis Başkanı Zorlu Töre, ‘araçlardan Hasan Büyükoğlu’nun sorumlu olsun’ denildiğini belirterek, bundan sonra Büyükoğlu’nun Genel Sekreter'e araçlarla ilgili haftalık veya aylık bilgi vereceğini söyledi; “Skandal da yok, rezalet de yok” dedi.
Töre, muhalefeti, “Toplu iğnenin başı kadar küçük konulara takılmakla”, muhalefet de Töre’yi Meclisi krallık gibi yönetmekle suçladı.

-Büyükoğlu
Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü, İdari Mali, Teknik ve Parlamenter Hizmetler Müdürü Hasan Büyükoğlu, söz aldığı toplantıda uzunca bir süredir Meclis'in bir aracıyla ilgili parça beklendiğini, aracın tamirde olduğunu, tüm araçlarla ilgili başkana bilgi verdiğini, kendisine yönelik eleştirileri kabul etmediğini söyledi.

-Canaltay
Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay, araçlardan birine eylül ayında yıkama ve benzin dahil yaklaşık 900 TL harcama yapıldığını kaydederek, bu araştırmanın Divan'a verilmesinin daha doğru olacağını belirtti.

-Büst, araç ve pronter tartışması…
Öte yandan TİKA’nın, KİE’nin katkısıyla Meclis’e yapılacak büst, alınacak 3 araç ve pronter de tartışma konusu oldu.
Meclis Başkanı Töre, “Araç öncelikli alım yapılması için ben bir talepte bulundum.. Meclis'in işleri yürümüyor” açıklamasına Divan üyesi milletvekillerinden tepki geldi. Milletvekilleri, bu konuda bilgileri olmadığı söyledi.
CTP milletvekili Sami Özuslu, bütçenin bu koşulda oylanmaması gerektiğini kaydederken, söz alan CTP milletvekili Sıla Usar, “Meclis'in bütçesinde hesap verilebilirlik konusunda bu kadar zafiyet yaşanıyorsa, diğer kurumlara hiç geçmeyelim” dedi.
Usar, Meclis’te kararların ortak alınması gerektiğini kaydederek, “Meclis'te idari ve mali yönetim zafiyeti var. Bu işler böyle yürümez” şeklinde konuştu.
Tufan Erhürman da Meclis Başkanı Töre’yi eleştirerek, “Bugün burada ortaya çıkanlar nedeniyle istifa etmeniz lazım, hangi arabaya ne kadar para verildiği, ne kadar benzin konulduğu zerre umrumda değil… Siz burayı krallık ilan ettiniz” dedi.
Türkiye ile ilişkilerin de bu nedenle bozulduğunu söyleyen Erhürman, prontere işaret ederek, Türkiye’den ne istediğinin bile bilinmediğini ifade etti.
Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’nde demokrasinin ve hukukun ayaklar altına alındığını söyledi.
Ardından Meclis bütçesi oy çokluğuyla kabul edilirken Erhürman ile Töre’nin tartışmaları toplantıdan sonra da bir süre devam etti.
Komitenin yarınki toplantısı saat 10.30’da başlayacak. Toplantıda Başbakanlık bütçesi ele alınacak.

Editör: Vatan Haber