Cem Yılmaz’ın parmağını oynatarak eğitim şart demesi kara mizahdı ve fakat eğitim şart.
Eğitimin şart olması kadar ciddi olan bir başka şey de meslek eğitiminin de şart olduğudur.
Olmazsa olmazdır meslek ve hazindir bir ülkede işletme fakültesi mezunlarının marangoz dülger ve boyacı ustası sayısından fazla olması.
İşletme fakültesinden mezun olmak mezun olanı meslek sahibi yapmıyor diye düşünüyorum ve fakat olsa hem pratik hem de teorik makinistlik eğitimi veren okullar, yüksek okullar, okumaya niyeti olmayan pek çok gencimizin üç yıl içinde kalfalığa ve iyi çalışırsa beş yılda makinistlik mesleğine vakıf olacağını düşünüyorum. Aynı süreç marangozluk, dülgerlik, terzilik demircilik sıcak ve soğuk demircilik meslekleri için de geçerli.
Mesleğin hem hobi hem meslek olması da olası yeter ki, ben okula gitmek değil makinist, boyacı, çoban, lâborant, demirci olmak istiyorum deme hakkını verelim evlâtlarımıza.
Evet iddiam odur ki evlâtlar arasında azımsanmayacak sayıda çocuk ve genç var okula kendi istediği için değil anne baba zoru ile ve kanun tahtında devam eden.
50 vekilin ve mecliste temsil edilsin edilmesin kendine parti deyen bütün örgütlerin ve daha da çok, ha bire ortaya atılıp da geçit vermeyiz deyen Türk-Sen sendikası ile Dev İş sendikasının da bu konuda çalışmalar, öneriler hazırlıklar yapması boyun borçlarıdır.
Günün ve ülkenin koşullarına uygun ve iş ola değil gerçek anlamda bir tarım meslek lisesine, ortaokulu ile beraber ihtiyacımız var hem de acil olarak.
Babadan oğla, kıza geçen rençberlik çobanlık tarihe karışmak üzere iken Eğitim Bakanlığının, Çiftçiler Birliğinin, Hayvan üreticilerinin ve üniversitelerimizin bu konuya el atması ve sonuçlandırması gerekiyor.
Ne kadar ayıp bir şeydir biçerdöver ( kombay ) sürücülerinin makinistlerinin, narenciye toplayıcılarının geçici işçi olarak yurt dışından getirtilmesi.
Bu gidiş böyle devam ederse, patates fasulye böğrülce kabak kavun karpuz ve dahi maydanoz nane yetiştiricilerini de ithal etmek zorunda kalacağız.
Bir bakın etrafınıza meslek edinmek için kaç çocuğumuz, kaç gencimiz usta yanındadır ya da meslek okullarındadır ve o meslek okullarının gerek fiziki şartları gerekse eğitim kaliteleri hangi düzeydedir.
Diploma almak, klasik liseden diploma almak herhangi bir beceri kazandırıyor mu çocuklarımıza.
Kendimize yetebilmek için meslek sahibi genç sayımızı artırmalı ve bunu yaparken de mesleklerin çeşitlendirilmesini sağlamalıyız.