You can also download a copy of 'Trade Unions at Work' .This pamphlet explains how unions work in modern Britain: the job they do for their members; the way they help boost business; and how they help make Britain a better place to live and work.

Yukardaki siteden ‘ Trade Unions at work ‘ Sendikalar nasıl çalışır. Modern İngiltere’de, sendikaların nasıl çalıştığını izah eden bröşürü indirebilirsiniz: Üyeleri için neler yaptıklarını, Nasıl iş alanlarının ve iş yerlerinin genişlemesinde yardımcı olduklarını ve İngilterenin nasıl daha iyi bir yaşam alanı ve çalışma alanı haline dönüştüğünü izah eder.

Working together Unions contribute to the success of an enterprise by helping employers plan for the future and manage change. Sometimes companies and unions have to find imaginative solutions to changes in demand for goods and services.

İş verenle, Sendikalar birlikte şirketin başarısı ve yükselmesi için çalışanlara  geleceklerini planlamada ve yeni dönüşümlere ayak uydurmada hep beraber çalışır. Bazen şirketlerin başarılı olması için sendika yaratıcı öneriler sunarak ürünlerin pazarlanmasında ve hizmetlerin daha güvenli bir şekilde piyasaya sürülmesinde yardımcı olabilecek yolları bulur.  Örneği ( Sendika Finansman sağlayabilir, Sendikanın beraber çalıştığı diğer şirketlerle üretimin artışına yardımcı olabilirler. Yeni bina konusunda yardımcı olurlar, yeni teknoloji eğitiminde destek olurlar, gerekirse kendi eğitmenlerini kullanırlar vs...)

 

Working together means both sides can explore ways of bringing benefits to employees as well as the enterprise. By law, where more than 10 per cent of the workforce request it, employers must inform and consult workers about issues in the organisation, but some of the most dynamic companies work routinely with the unions to keep their workforce informed on crucial issues. In large companies that operate in more than one EU country European Works Councils, in which unions reps often play a part, are consultated where big changes or redundancies are planned.

Beraber çalışmak her iki taraf için de faydalıdır. ( Sendika ve İş veren ) işçiler ve patron...  beraber çalıştıklarında nasıl bir iş yerinin şirketin nasıl  başarılı olabileceği ve çalışanların bu başarılar neticesi nasıl ve ne şekilde faydalanbileceği önemlidir. Örnek ( Bonus sistem ) çok iş yapan, çok para kazanır, az iş yapan az para kazanır.

Sendika kanunları işçilerin %10 nun arzu ve isteği üzerine İş veren ( Şirketin veya Organizasyonun ) işçilerine şirketin işlevselliği konusunda bilgi vermekle yükümlüdür. Birçok dinamik başarılı şirketler çalışanlarını rutin bir şekilde kritik konularda bilgilendirmektedir. Avrupa’da birden fazla ülkede faaliyet gösteren dev şirketler, sendika temsilcileri ile birlikte hareket ederler ve toplantılara katılırlar. Büyük değişimler

 

Learning with unions:  Unions aren’t just about work , they also help members get on in life by offering learning and skills opportunities. These include literacy, numeracy and language courses, and the chance to progress in further and higher education. A union’s specialist adviser in this area is called a union learning rep .

Sendikalarla birlikte öğrenim: Sendikalar yalnız iş alanlarında etkin değildir. Üyelerine ömür boyu kendilerini yetiştirmek için kurslar düzenler ve onları , üniversitelerde dahi bedava okutur. Bir Sanat öğrenmelerinde yardımcı olur ve maddi manevi her desteği verir. Birçok Sendika bu konularda çok deneyimlidir. Sendikalarda sanat ve eğitim öğretim danışmanlığı vardır.

 

 How unions work Union members in the same workplace will get together from time to time to talk about common problems. The issues most likely to come up are pay and pensions, safety, unfair treatment of a group or individual, or simply the way work is organised. The union members will usually elect someone to speak on their behalf – a shop steward or ‘representative’. This representive – or ‘rep’ – will then discuss their concerns with management. Where the union has a recognition agreement with management they will have regular formal discussions.

Sendikalar kendi aralarında zaman zaman bir araya gelirler ve ortak sorunlarını , problemlerini tartışırlar. Genelde konular, maaşlar, emekli maaşaları, güvenlik, çalışanların adil bir ortamda çalışmalarını sağlamak, herkese eşitliğin,( gurup veya şahıs) idamesinin kurumsallaşmasını gerçekleştirmektir. Sendikalılar kendi aralarında normalde bir sözcü seçerler. Bu sözcü iş verenle sorunları tartışırlar ve çözüm bulurlar. Sendikaların faal olduğu iş yerlerinde sürekli takvime bağlı olarak görüşmeler yapılır.

Peki bizde böylemi ? Cevap Hayır... Şimdi okullar kapalı, ne ses var ne seda... Okulların açılması ile beraber bir eylem furyasıdır gider... Peki 3 ay nedir yaptığınız, gerek sendika olarak gerek iş veren olarak? Niye oturup sorunlarınızı tartışmıyorsunuz ve çözüm aramıyorsunuz? Bırakın okullardaki aşırı tatilleri, eylem ve grev nedeni ile çocuklarımızın ders kaybı az ve öz değil. Bir sorum daha olacak. Hangi ülkede başarısız çocuklar da , başarılılarla beraber sınıf geçer ve sınıfta kalma diye artık birşey yok. Sizce O çalışkan çocuklara karşı haksızlık değilmi. Yoksa siz çalışmayı değil, haylazlığı teşvik için mi O koltuklarda oturuyorsunuz? Öğrenci , öğretmeni döver, başak bir öğrenciyi döver, cezi meyyide yok. Halbuki bu durumlar okuldan derhal atılmayı ve polisiye olaylarının ( darp ve yaralama gibi) derhal mahkemeye havalesi displin ve okul saygınlığı elzemdir. Ne yazık ki siz bunu dahi sağlayamadınız ve kaybettiniz. İngilter’de çocukların devamsızlığından ebeveyinleri sorumludur. İzinsiz , gelişigüzel okula gidip gelemezsiniz... Siz de çocuğunuz da cezalandırılır. Öğretmeni dövmeye kalkışın ebediyen okuldan atılırsınız. Zaten sizin asli göreviniz çalışanlarınızın güvenliğini sağlamak değilmi ? İş veren olrak ve Sendika olarak...

Efendim en son aldığımız masakaralık artışlar, çalışanların ve emeklilerin. İnanın insanı bir kez daha isyan ettirir. Yani bu siyasiler hiç mi bu ülkede yaşamıyor, hayatın nekadar pahalı olduğunu görmüyor? Hade görmezler % delik artışlar neyin nesi? AZ MAAŞ ALAN Kİ ASIL İHTİYACI OLAN KESİM AZ ARTIŞ ALIYOR, ÇOK MAAŞ ALAN Kİ İHTİYACI YOK ÇOK ARTIŞ ALIYOR... BUNUN ADALET NERESİNDE ?

Bir tek sendika karşı çıkıyor, sayın Kaptan bu durumu kınıyor... 1992 den beri bu sistemin yanlış olduğunu HAYAT PAHALILIĞININ % ORANLARINA BAĞLI ARTIŞ DEĞİL , SABİT BİR ARTIŞ İLE ÖDENMESİ LAZIM OLDUĞUNU DİLE GETİRDİM. Kimse anlamıyor dedim. Bir arkadaş anlıyorlar ama işlerine gelmiyor, dedi. Demek ki bu halka daha da yazık ediyorlar. Herkes ekmeği de sütü de her emtiayıda ayni fiyata satın almıyormu? Hangi supermarket size aaah sen çok para alın senin ihtiyacın daha çoktur der. Ne fakire bakar, ne zengine herkese herşeyi ayni paraya satar. O zaman niye hala herkes sabit bir artış almıyor, hakkaten benim aklım almıyor...

Sendikacılık kutsal bir sosyal görevdir. Bu nedenle sürekli eylemlerle, grevlerle itibarsızlaştırılması, siyasi emeller uğruna kullanılması hiçbir zaman sendikacılık değildir. İş verenle beraber çalışabilen modern kurumsallaşmış sendikalar ayakta durabilen sendikalardır. Maalesef  KKTC deki sendikalar iş vereni o kadar korkutular ki, kimse onları iş yerlerinde dahi istemiyor... bir iki küçük sendika hariç.. Örneği Belça ve Dome Otel gibi... ancak onlarda kurumsallaşıp özel sektörde yaygınlaşamadılar... Gönlüm arzu ederdi ki başarılarını özel sektörle paylaşabilsinler  ve artık özel sektördeki köle düzenine bir son verilsin... Tabii siyasilerin denetim kifayetsizliği, özel sektörde insanımızın birçok iş yerlerinde köle gibi çalıştırıldığını, hatta bırakın maaşlarını alamadıklarını bir dövüldüklerine şahit oluyoruz... Bumudur adalet, bumudur güvenli iş ortamı ? artık sendikacılarda, siyasilerde şapkalarını önlerine koysunlar ve bir düşünsünler... BU SORUNLAR ÇÖZÜLEMEYECEK SORUNLAR DEĞİL. MODERN SENDİKACILIK , ADİL BİR SİYASET BUNU GEREKTİRİR. ŞİMDİ YAZIMI LÜTFEN BAŞTAN BİR DAHA OKUYUN...

Saygılarımla.