Ne Yazık Ki 2024 İyi Başlamadı

“2023 yılının -bana göre- önemli yaşanmışlıklarını, alışılagelmiş biçimde sıralayacak değilim” demiştim geçen haftaki 2023’ün son yazısında! Bu haftaki 2024’ün ilk yazısında, nasıl bir 2024’le başladığımızı yazayım diye düşünüyordum. Bir baktım ki değerli dostum Kenan Mortan benzer konuyu ele almış. “YENİ DÜNYA DÜZENİ…” başlıklı yazısı, her zamanki gibi çok güzel! İzniyle önce bu yazıyı paylaşalım:
“‘Şairim
Şiirin gerçeğini köy türkülerimizde bulmuşum
Türkülerle yunmuş yıkanmış dilim..’

Dostum Kevser Özkan’ın alıntıladığı dizeler gibi Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nu coşkuyla anan dostlarım çok oldu. Ne mutlu...
6 Şubat Depremi’nde yitirdiğimiz Kıbrıslı Türk 34 Şampiyon Meleği’miz vardı. Adıyaman’da duruşmada fail otel sahibinin ‘Pişman değil, üzgünüm’’ sözleri kanımı dondurdu. Hele hele ‘Binanın yıkılması depremin şiddetiyle ilgili’ ifadesine, Kıbrıs’lı dostlarım olan bu ana- babaların ‘Bunun adı yüzsüzlüktür’’ demesine aynen katılıyorum. Japonya’daki 7,8 şiddetindeki depremde ölü sayısı 50’yi geçmezken…
Şampiyon Melekler, unutmayalım bu dünyada adaletin oluşmasını bekliyor.

  X  

Yeni Arjantin Devlet Başkanı’nın ipe-sapa gelmez çıkışları, dünya genelinde ‘Anarko-Kapitalizm’’ ile tanışmamızı sağladı. Devlet varlığını red eden, ortak kurallar kabul etmeyen, her şeyi fert özgürlüğü üstüne inşa eden libertenyenler bunlar. Dünya genelinde bir de Mars’cılar var. Elon Musk gibi hastalıklı birinin önderlik ettiği bu görüş dünyamızın posasının çıktığı şeklinde. Bu dünya anlamını yitirdiğine göre çare yeni bir gezegen olmalı. Üçüncü öbekteki yönetim biçimini Otokrasi ve Teokrasi oluşturuyor. Demokratik değerlerin söz konusu olmadığı tek adam yönetimi bu! Alt kümesinde dini temel alarak dünyayı yöneten teokratik görüşçüler var. Dünyadaki son yönetim öbeğini Temsili Demokrasi’ler oluşturuyor. Seçime dayalı bu yönetim biçimini beğenmiyor, yeterli bulmuyor olabilirsiniz ama dünya genelinde sayıları azalıyor. En azından 8 milyarlık dünya nüfusu içinde nüfustaki payının gerilediği kesin.
2023’te yapılan genel ve yerel seçimler ve yaşanan darbeler sonrası Arjantin, Hollanda, Yunanistan, Finlandiya, Tayland, Guatemala, Nijerya, Liberya, Ekvador, Gabon, Nijer, Sudan, Pakistan ve Hindistan temsili demokratik yönetimlerden ya uzaklaştılar ya da mevcut anti-demokratik yönetim biçimlerini perçinlediler. Bu yeni yapılanma dışında duran bir tercih yapan 2 ülkeden biri Polonya diğeri İspanya oldu. 2023’te 73 ülke otoriter yönelimli oldu. İspanya Dışişleri E. Dışişleri Bakanı A. Palacio  ‘Maniheist Kurallara tabii ülke sayısı artıyor’ diyor, haklı. 3 yy.’da yaşamış olan Mani, Tanrı sözüdür…   
Bu yeni dünya yönetim yapılanmasında sağ ya da sol yönetim yapısı ortadan kalkıyor, önemini yitiriyor. Sağlık ve eğitim alanlarını kaplayan sosyal devlet’e de yer yok artık, üstünde düşünülesi olan konu bu.         
Dünya genelindeki kaos ve yokoluş, insanlığı böylesi anti-demokratik tercihlere mi götürüyor?
Prof. J.Galbraith, Teksas Üniversitesi’nin saygın bir eğitimcisi. Ana akım iktisadı dışında düşünür. Yakın zamanda çıkacak eserinin adı Entropy Economics’i takdiminden sistemdeki düzensizliği irdelemeye çalıştığını anlıyorum. Entropi, sistemdeki düzensizlik ve kaos. İnsanlığın doğayı ve dünyayı sömürmesi, dönüyor insanı yok ediyor.
Yoğunlaşmış kaos ve yokoluş korkusuyla insanlık kendisine dünya cenneti sunan siyaset akımlarına mı yöneliyor?        

X

Türkiye’nin vicdanı Yaşar Kemal Binbir Çiçekli Bahçe’de diyor ki: Ömrümde çok insanla karşılaştım, romanlarımda çok çok insanlardan örnek aldım. Ama bütün insanlarımı ben yarattım. Bilinçli olarak yaratmaya çalıştım. İçimde biraz da gerçeği arama çabası var. (km / gönderi tarihi: 6.01.2024)

Kenan Mortan”

***

Kenan Mortan dostuma teşekkür ediyorum. Öncelikle Şampiyon Melekler ve İSİAS davası ile ilgili duygu ve sözlerine gönülden ve bütün içtenliğimle katıldığımı belirtmem gerekir. Ayrıca (ve kişisel olarak) fail otel sahibi ile ailesinin benimle aynı soyadını (Bozkurt) kullanması ağırıma gidiyor ve her koşulda bu dünyada adaletin oluşmasını bekliyorum.
Sayın Mortan’ın diğer söylediklerine ekleyecek tek sözüm yok ama söylemek istediğim farklı şeyler var. Bizi, Kıbrıs’ı çok ilgilendiren, 2024 yılına uluslararası ilişkilerin gerçek çirkin yüzü ile girdiğimiz gerçeği var ama yeni girdik bu yıla, konuşmak ve yazmak için çok zamanımız olacak!