Şeyler, eşyalar ve olanlar bir başlarına tek başlarına kendilerini yeterince anlamlandırabilirler mi.
İlk örnek olarak masayı alalım.
Yemek masası.
Erişkinler için etrafına sandalyeler yerleştirilerek ve üzerine de yemek dolu tabaklar su dolu bardaklar çatallar kaşıklar konarak afiyetle yemek yenen bir eşyadır.
Evet de bu yeterli mi.
Evin 6 aylıktan 5 yaşına kadar olan sakinleri için de masa dediğimiz şey masa mıdır.
Değildir işte.
Çocuklar onun altında ne oyunlar oynarlar, saklambaç oyununda bir saklanma yeri olabildiği gibi evcilik oyununda da en alasından ev olabilir.
Şimdi orta yerde erişkinler için masa olduğu kesin bir eşya var ve fakat erişkinler için tartışılmaz olan masa çocuklar için aynı oranda tartışılmaz bir biçimde masa değildir.
Hop deyip zıplayalım daldan dala.
Bakanlık binaları eğitim bakanı için erkinin idari binasıdır da bakanlık personeli için nedir.
Eğitim bakanlığı binası en çok da öğretmenler ve öğrenciler için işlev görmesi gereken bir bina olmalı değil mi.
Hayır öğretmenler ve öğrenciler, öğrenci velileri bakanlık binasına kurulup da otuırsun demiyor bu yazı.
Bu yazı eğitim bakanlığı binasının öğrencilerin ve öğretmenlerin, okulların eğitim sürecindeki meseleleri sorunları hizmetleri ve yenilikleri planlayan örgütleyen bir işleve sahip olmalı diyor yazı.
Bu bağlamda da eğitim için planlanış bir yapı olduğu daha planlama projelendirilme, mimari olarak tasarlama konusunda kendini göstermeli ve kanıtlamalı ikna etmeli kabullendirmelidir.
Bu anlamda 1974 yılı koşullarına Zümrütköy / Kdakopya köyü ilkokulu ile taa 1960 hatta 1958 /  59 yıllarında tasarımı projesi yapılan ve inşa edilen Lefkoşa Atatürk İlkokulu dikkate alınması gereken örnekledir.
Öncelikler çok önemlidir ve çok uzun bir süreden beri 11 genç olmayan köylere hem de çim futbol sahası yapmaya özen gösteren  KKTC hükümetleri ve köylüleri aynı özenin yüzde birini bile örneğin Esentepe okullarına konferans / tiyatro salonu, gelişmiş kimya labaratuarı, fizik / biyoloji labaratuarları, bilgisayar kütüphanesi yapmayı aklına getiriyor mu acaba.
Getirmiyorsa niye.
Daha beteri de şu KKTC genelindeki hiçbir okulda çeşmelerinden içilebilecek kalitede su akan çeşmeler yok.
Köylü kardeşler köyünüzde 11 futbolcu yokken çim  saha istiyorsunuz da evlatlarınızın okulda su içememesi niye önemsiz.
Evet şeyler eşyalar binalar ve olgular bir başlarına anlam ifade etmezler.
Çeşmesinden su içilemeyen bir okul kime okuldur niye okuldur.
Vekiller ve bakanlar cumhurbaşkanları son derece lüks binalarda kurulup otursanlar, evet KKTC devleti ileri gelenlerine öylesi binalar yakışır da okullara tiyatro konferans salonu kütüphane bilgisayar kütüphanesi labaratuatlar yakışmaz mı gerekmez mi. Okullar okul binaları ne içindir kim içindir ve nasıl olmalıdır