Ülkenin anıt ve eski eserlerinin turizme katkısı ve ülkenin fiziki zenginliği için yıllarca yazdık çizdik. Neden yazıp çizdik? Çünkü meydanlara dikilen heykeller, anıtlar, eski eser niteliği taşıyan köşkler, antik eserler, ülkemiz için çok büyük bir değer taşır.
Gazimağusa’daki ünlü Othello Kalesi, malum ünlü İngiliz oyun yazarı Williams Sakespeare tarafından “Otello” oyunundan ismini almıştır. Tarihsel gerçekler oyunlaşınca ve sanat yoluyla seyirciye aktarılınca daha bir anlam kazanıyor anıtlar.
Ne kadar zamandır pek hatırlayamıyorum. Belki otuz veya otuz beş kırk yıllık zamana denk gelir kafamdaki Othello kalesinin restorasyon heyecanı.
Bu konuyu televizyonda yapmış olduğum turizm programlarımda da dile getirmiştim.
Othello Kalesi’nin zaman kaybetmeden restorasyonuna gidilmesi ve turizme açılması, gerçekten çok önemliydi. Kafamda olan şekil şuydu:
“Kale restore edilecek, kale içinde bir müze oluşturulacak, Williams Shakespear’ın mumdan bir heykeli camekan içine konacak, oyundaki karakterler yine mumdan heykellerle müze beslenecek ve bir de İngilizce, Almanca ve Türkçe seslendirmelerle Othello’nun hikayesi anlatılacak.”
Hep bunlar vardı kafamda. Bereken versin o uyanış süreci başladı ve hem Gazimağusa Belediyesi, hem de Turizm Bakanlığı ile Müzeler ve Eski Eserler Dairesi harekete geçti.
Kalenin restorasyonu hakkında bilgi almak için müzenin müdürüne restorasyonun çalışmalarının ne zaman başlayacağını sorduğumda, bana, “Avrupa Birliği’nden para bekliyoruz” demişti.
Her ne ise...
O büyük hayallerimiz tam olarak gerçekleşmese de, bir nebze olsun Kıbrıs’taki ünlü Othello Kalesi ve Williams Shakespeare’la olan ilişki gözler önüne serilmiş oldu.
Othello Kalesi KKTC için ne kadar önemlidir bilir misiniz?
Ünlü İngiliz oyun yazarı Williams Shakespeare’ı bu dünyada bilmeyen ve tanımayan yoktur. O bağlamda Othello Kalesi’nin önemini ve Williams Shakespeare’a verilen değeri gözler önüne sermek gerekiyor.
Gazimağusa’nın başarılı Belediye Başkanı İsmail Arter bu konudaki duyarlılığını, Williams Shakespeare’ın bir büstünü yaptırarak bir meydana diktirmiş ve tarihsel sürece çok büyük bir katkı sağlamıştır.
Shakespeare’ın büstü heykeltraş Mehmet ve Erdinç İlkerli tarafından yapılmış.
Ve size bir haber!
“Gazimağusa’da bir meydana konan Williams Shakespeare’ın heykeli birileri tarafından çalındı.”
İnsanlar ne kadar tuhaftır. Bu büstü çalan kişi veya kişiler hangi amaçla ve niye çaldı diye düşünüyorum. Bir defa bu büst, şu anda içinde yaşadığımız çağ ve dönem itibariyle henüz “eski eser” niteliği kazanmadı. Lakin heykelin amacı ve manevi değeri çok yüksek.
Şimdilerde Amerika’da meydana gelen beyazlar ve siyahlar arasındaki çatışmalarda siyahlar, asırlara meydan okuyan bazı ünlü Amerikan Cumhurbaşkanları ve bazı ünlülerin heykellerini yıktılar. Onlar, içlerindeki beyaz öfkesinden ve kininden başka bir anlam taşımıyor. Ya bizimki.
Shakespeare’ın heykelini çalan kişi veya kişiler bu ayıplarından dönsünler ve heykeli götürüp Gazimağusa Belediyesi’nin önüne bıraksınlar. Ne kadar ayıp ve ne kadar utanç verici bir durum.
İnsanlar bilmelidirler ki, bir ülkeyi veya bir kenti zenginleştiren anıtlardır. Şayet bir kentin meydanlarına değerli anıtlar, heykeller ve güzel görüntüler dikilirse, o eserler, kent zenginleşmektedir demektir.
Avrupa’ya gidiniz ve o binaları, o kentleri ve şahane parkları bir görünüz. O görüntüler size rönesansın başardıklarının mesajını verecektir.
Hatırlıyorum... Bir gazeteci grubuyla Stockholm’a gittiğimizde meydanlardaki o görkemli heykelleri gördüğümde şoke olmuştum. Adamlar anıtlara ne kadar çok değer verirmiş.
Yine görevim ücabı Batı Berlin’e gittiğimde, günübirlik arkadaşlarla Doğu Berlin turuna katılmıştık. Turist kafilesiyle bir kenti gezdiğinizde, pek çok şey görürsünüz.
Doğu Berlin, İkinci Dünya Savaşı’nda çok yaralar almış ve şu anda içinde bulunduğumuz çağda bile yıkık binalar, turizm amaçlı o halde bırakılmış. Özellikle bir şehitlik tepesine dikilen üç metre boyundaki iki işçinin heykelleri beni çok etkilemişti. O işçilerden birinin elinde çekiç, ötekinin elinde de orak vardı. Yani komünizmi simgeleyen heykeller.
Ve son söz olarak şunu ifade edebilirim.
Gazimağusa’daki meydana konan Williams Shakespeare heykelini çalanlar insan olamaz. Bu da böyle biline...