Yaş 60 ı geçip de ihtiyarlığa merdeven dayamışsa insan, bir de 40 yıl boyunca günde milyon sigara tüketmişse ciğerler de tükenmeye başlar.

Zor hastalık olur grip. Aşı gerektirir. Elebette ki zatürre aşısı da.

Aşıya hayır diye bir kampanyayı sektör haline gelip de;  sağlığı değil kârı, daha çok kârı düşünen tekeller sinsice plânlayıp da bireysel özgürlüğünü her şeyin üstünde tutan bireycikler eli ile yayınca,  kızamık, sıtma gibi yok olmuş hastalıkların hortlamasına sebep olan akılsızlık ahalimizi de sarmalına almışsa da;  aşı ve aşılamak, aşılanmak hayati ihtiyaçtır.

Sorumluluk aşısı diye bir ders yaklaşımı olabilir mi acaba, öğretmenlerin, sendikaların bakanlığın velilerin.

İğnesizdir ve can yakmaz, yarını kurtarma ihtimali hayli yüksek.

Evet,  sorumluluk dersi artık nerdeyse bütün derslerden öncelikli bir ders olarak okulların tedrisatına ve ailelerin hayatlarına girmelidir.

Öğrencinin o günkü derslerine karşı sorumluluğu ile paralel olarak, öğrenci olma sorumluluğundan tutun da, arkadaşlık sorumluluğu,  elindeki kitaba deftere, oturduğu sandalyeye, ders yaptığı sıraya okuluna, sokağına mahallesine karşı sorumlu olduğu bıkılıp usanmadan ona tekrar tekrar anlatılmalı, öğretilmelidir,  öğretmen olma sorumluluğu taşıyan öğretmenler ve anne baba olmanın sorumluluğu ile yaşayan veliler tarafından.

Gelecek nesillere karşı sorumlu olduğumuzu unuttuk gibi geliyor bana.

Demek ki ; her birimiz de kendimizi sorumluluk aşısı ile yeniden tanıştırmalı ve ancak bunu yaptıktan sonra da ertlemeden,  hükümetlere ve hükümet dışında kalan partilere de parti, hükümet, muhalefet, meclis ve giderek devlet olma sorumluluğunu hatırlatarak,  onları, buyurun örgüt parti meclis devlet olma aşısına diye acı iğnelere zorlayabiliriz.

İğneyi bircik bircik kendimize batırmadan, kabahat bizde de var çulunu sırtımıza giymeden,  unutarak  devletleri halkların oluşturduğunu ve halk ile devletin bir birinin aynası olduğunu, ha bire ve utanmazca,  devleti çuvaldızla bireyciğim çuvaldızla oynamaya devam edersek işimiz ayın oyundan ibaret kalacaktır ki yıllardır bunu yapıyoruz zaten.

Kendimizi her türlü sorumluluk, kabahat, hata ve suçtan azade tutarak geldik bu güne.

Yarınlar mı.

Size bağlı sorumluluğunuza bağlı.

Siz nasıl davranırsanız devlet aynasında onu göreceksiniz.