Dokuz düşün bir konuş denmiştir ya.
Boşuna denmemiştir.
Söz önemlidir.
Ağızdan çıktığında değer kazanmasını istiyorsanız, söylemeden önce düşüneceksiniz.
Düşünmek için ne lazım,  bilgi lazım.
Bilgi ile düşünce bir birini tetikleyen ve ileri götüren şeylerdir.
Bilmeden ve düşünmeden konuşmak,  ne konuşanı ne de dinleyeni ileri götürür, yeni ufuklara taşır.
Yeni ufuklar için aydınlık için konuşmak istiyorsanız düşünecek  bilecek, düşünüp bildiğiniz halde bile kuşkuyu eksik etmeden bir daha düşünecek ve ataların dediği gibi dokuz düşünüp bir konuşacaksınız.
Yoksa ‘ ileriye – geleceğe yürüyoruz’ diye söz sarf eden birine  ‘ bu mu ileriye – geleceğe yürümek’ diye  karşılık verirseniz,  her ikiniz de ve ezici çoğunluğunuz da anlam müsrifi olursunuz o kadar.
Söz önemlidir ve değerli.
Ekonomiyi kayıt altına alacağız sözü kırk yıldan beridir aday olan ve kazanan yaklaşık üç yüz birey tarafından sarf edilmiştir ve sağcı solcu ayırt etmeden ağızlarda sakız olan bu sözün kırk birinci yıldaki kaderi de yeniden ağızlarda Amerikan cikleti ya da Baf sakızı olarak çiğnenmekten ibaret kalmıştır.
Kırk yıl çiğnen sarf edilen bu sözden sonra ekonomi denen şeyin kayıt altına girmeme inadı katlanarak artmış ve 1980’lerde % 50’si kayıt altında iseydi,  2021 yılında kaygan siyasi zemin ve partileri fırsat bilen ekonomi namlı şey,  ustaca kayarak kayıt dışında kalma oranını % 80’lere dayamıştır.
Partili,  meclisli hayata başladığımız 1976 yılında konuşan siyasetçilere ve söylediklerine bakarak bu güne gelirsek göreceğimiz şey şudur.
Sağda da solda da konuşan siyasetçi sayısı şimdi konuşanların onda biri kadar ancak vardı  ama  fakat konuşmaların ve konuşulanların kalitesi açısından fark geçmiştekiler lehine onlarca kat fazladır.
Bu saptamanın nedenleri üzerine düşünmekte siyasi partiler ve onların vekilleri üyeleri açısından çok büyük yarar vardır.
Partisinin geçmişini bilmeyen partisinin geleceğini nasıl kurabilir ki.
Mesele sadece belâgat meselesi değildir,  asıl mesele bilgiye doğruya ve çözüme yönelik konuşmaktır.
Söz çok önemli ve değerlidir,  fakat siyaset o kadar gürültü çıkarıyor ki söz duyulmuyor gürültü kirliliğinde siyasetin boğuluyor.