Sayın okurlarım, bu gün kü yazım daTurizim konusunu bir nebze olsun irdelemeye çalışacağım. Yazım dikkat etmemiz gereken konulara yoğunlaşacak. Örnekler ve İngilizce yorumlar desteği ile belki artık çok daha dikkatli olmamız gerektiğini anlarız.
Ambargolar altında insanlık dışı uygulamalara 53 yıldır göğüs geren, topluca mücadele veren Halkımız, Türkiye’nin asli fedakarane ve sonsuz desteği ile Getolar da yaşamakdan kurtulmuş 1974 de Hürriyetine kavuşmuştur. Dağlar da acı zeytin, kuru ekmek yiyerek gece, gündüz nöbet beklediğimiz O günleri hiç unutmadım. Benim gibi O günleri yaşayan arılar asla unutmazlar… Geldiğimiz nokta iftihar edilecek bir nokta olsa da Yeni Dünya düzenine ayak uydurmak için, teknolojiyi çok iyi kullanmamız ve bize gelen Turistlerin demokrafik yapısını, arzu ettikleri hizmet ve servis kalitesini, Broşürlermiz de olduğu gibi vermek ve memnuniyetlerini sağlamak mecburiyetindeyiz. Böyle bir nimeti tepemeyiz, tepmemeliyiz. Kendi kendimize çeki düzen vermeliyiz.
Aslında bu sorun yalnız bizim ülkemiz için geçerli değil. Turizm den ekonomik katkı bekleyen bütün ülkeler için geçerlidir. Aşağıda ki örnekler bunun kanıtıdır.
Epic travel fails: the brochure vs reality
From China’s Great Wall to Greece’s Parthenon, these landmarks have attracted tourists for centuries. While tourism acts as a great economic boost for such regions, the huge influx of visitors is slowly debilitating the very existence of these places. We look at locations from around the world which are threatened by tourism and related factors such a littering and pollution, and the steps taken to counter it.
Epik gezi düş kırıklığı yaratıyor: Çin setin den, Parthenon, Yunanistan’a kadar, Dünyada ki bütün önemli, sembol haline gelmiş tarihi eserlerin ziyareti O bölgenin kalkınmasına yardımcı olurken, günden güne ilginin azaldığını görüyoruz. Aşağıda Dünya da Turizimi tehdid eden faktörlere bakıyoruz. En başta ÇÖP ATIKLARI ve HAVA KİRLİLİĞİ geliyor. Nasıl tedbirler alınması gerekir, Biz bu konu da nerelerdeyiz?
Brezilya, Copa Capana 300000 kişi kapasiteli sahilinde insanlar tabir caiz ise vıcık vıcık. Yer bulmak için sabahın erken saatlerinden hareket etmeniz lazım. Böyle bir ortamı tabii severseniz. Fiyatlar fahiş, servis oldukça düşük ama insanlar kendi yiyeceklerini taşıyabiliyorlar. Çöp atıkları büyük sorun…
Copa Capana 300000 kişi kapasiteli sahillinde insanlar tabir caiz ise vıcık vıcık. Yer bulmak için sabahın erken saatlerinden hareket etmeniz lazım. Böyle bir ortamı tabii severseniz. Fiyatlar fahiş, servis oldukça düşük ama insanlar kendi yiyeceklerini taşıyabiliyorlar.
THE GREAT WALL OF CHINA
The 2,000-year-old Great Wall of China stretches more than 13,000 miles from east to west. Built to protect the historical northern border of China, its architectural grandeur and historical significance are just some of the reasons it’s worth seeing it. But if you’re expecting to stroll down a deserted path that snakes through the countryside, you might want to think again…
ÇİN SETİ. 2000 yıllık bir Tarih. Setin uzunluğu doğudan , batıya 13000 mil uzunluğunda. Çinliler tarafından Kuzey sınırlarını Türk akınlarından korumak için inşa edilmiş. Tarihi önemi ve muhteşem görünümü dolayısiyle görülmeye değer. Ancak yoğun kalabalık nedeni ile sıkıntılar yaşarsınız. Merdivenleri çıkmak çok zahmetli ve yaşlılarla çocukların teşebbüs etmemeleri gerekir. Çünkü çıktığınız yerden geri dönemezsiniz. Çin Setinin altında terk edilmiş gibi görülen kıvrım kıvrım yollarda yürümek isterseniz böyle bir maceraya bir daha düşünmeden atılmayınız…
THE BEACHES OF MALDIVES
The beauty of Maldives is also its curse, as the archipelago is now struggling to keep up with the garbage left behind by more than 10,000 tourists a week. The garbage island Thilafushi was artificially built 25 years ago to solve the refuse problem, but with growth in tourism in the last 10 years, it’s just not enough anymore. What’s worse, due to the rising tides, some of the garbage is starting to pollute the ocean and washing up on the beaches of several islands.
MALDIVES SAHİLLERİ…
Maldivlerin büyülücü sahilleri artık Adaların belası haline gelmiştir. Nedeni sahillere atılan çöpler ve pisliklerdir. 25 yıl önce Thilafushi Ada sı çöplerin imhası için artifişial olarak inşa edilmiş ancak 10 yıl içerisinde aşırı Turist akımından dolayı kapasitesini aşmıştır. Daha da kötüsü, yüksek dalgalar nedeni ile çöpler Ada sahillerine vurmakta ve kirletmektedir.
Bu 3 örnekten sonra Turizm konusunda nelere dikkat etmemiz lazım ümit ederim bir nebze olsun hepimizi bilgilendirir.
Ercan’a gelen Turist Gümrükten çıkar çıkmaz, Şark zihniyeti ile bağrışan Taksicileri görürse, bir an da güvenliğini düşünür. Nasıl parasını dikkatli harcıyacağını düşünür. Hele bir taksi alır da kazıklanırsa, bir daha almaz ve büyük ihtimalle bu ülkeye bir daha gelmez.
Bir restoarana gitse menü olmadan sipariş verse ve kazıklansa, şikayet edecek bir merci YOK… her alanda Turisti korumak Danışma ve Şikayet büroları açmak ve anında ilgilenmek Turizmin vazgeçilmez şartlarındandır. Tabii sürekli bu Ada’ya Turist gelmesini istiyorsak.
Maalesef Girne nemli ve trafiğin ürettiği kirlilikten boğuluyor. Mağusa ha keza… turistler ülkemize 1-2 hafta rahat nefes almak, temiz güvenli bir ortamda Güneşlenmek için gelir. Bizim en büyük avantacımız Güneşimizdir. En kötü huylarımız da çöplerimizi gelişi güzel yollara atmamız ve yeterli önlemleri almamamızdır.
Önemli olan bröşürlerinizde ki güzellikleri aktarabilmek ve turistlerin memnuniyetini sağlayabilmektir. Yoksa bu kfayala bu davranışlarla elimizde ki en büyük ekomomik güçlerden biri olan Turizmi de kaybedebiliriz…
Sırf tarihi eserlerimiz var, güneşimiz var diyerek yan yatırsak yukarda ki örneklerde olduğu gibi Turistlerin azalmasına ve kaybolmasına neden oluruz… Bu da KKTC için hiç de iyi olmaz.