VURAL TÜRKMEN’İN ARDINDAN…

İsmail BOZKURT

Kıbrıs Türkleri, geçen hafta iz bırakmış bir değerini, Vural Türkmen’i yitirdi. Onun kim olduğunu anlatacak değilim. Özellikle ölümünden sonra, medyada ve sosyal medyada, onunla ilgili birçok paylaşımlar yapıldı. Direnişçi ve TMT mensubu olarak yaptığı hizmetler, gösterdiği yararlıklar dile getirildi.

Vural Türkmen’in çok önemli ve gözden kaçırılmaması gerekli bir hizmeti daha var. Bu yazıda bu hizmetini anlatacağım.

“KIBRIS TÜRK MİLLİ MÜCADELESİ VE BU MÜCADEEELEDE TMT’NİN YERİ” SEMPOZYUMLARI

         2008, TMT’nin 50’nci kuruluş yıldönümüydü. O yılın başlarında bir toplantı çağrısı almıştım. TMT’nin 50’nci yılının nasıl kutlanacağına  yönelik bir toplantı idi. Benim önerim, bilimsel bir sempozyum olması yönündeydi. Önerim kabul edildi ve 19-25 Ekim 2008’de, benim koordinatörlüğümde “Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi ve Bu Mücadelede TMT’nin yeri” konulu uluslararası nitelikli sempozyum, gerçekleştirildi.

         Başarılı geçen sempozyumun belirli aralıklarla sürdürülmesi önerim de kabul gördü ve 31 Ekim – 5 Kasım 2011’de ikincisi de yine uluslararası nitelikli olarak benim koordinatörlüğümde gerçekleşti. 

         Bu iki sempozyumun sonucu, birincisi için iki ciltlik, ikincisi için üç ciltlik bir kaynak eser oldu. Her biri yaklaşık 450, toplamı 2250 sayfalı, beş ciltlik, bizim boyutlarımıza göre dev bir yapıt!

         Sempozyum katılımcıları arasında, başta Türk Cumhuriyetleri, birçok ülkeden bilim adamlarının olması anlamlı ve önemliydi. Kıbrıs Türkleri’nin savaşımına ve TMT’ye olan bilimsel ilgiyi gösterir.

İNANÇLI, ENERJİK BİR DOST: VURAL TÜRKMEN

Sempozyumların düzenleyici kuruluşları Kıbrıs Mücahitler Derneği ile TMT Derneği idi. TMT Derneği Başkanı Yılmaz Tuna’yı yakından tanıyordum,  1983 KKTC Kurucu Meclisi’nde de birlikte çalışmışlığımız vardı. Vural Türkmen’i de tanıyordum ama yakından değil!

Bir kimseyi tanımak için önerilen hususlardan biri de onunla iş yapmaktır. Vural Türkmen’i yakından tanımam da birlikte iş yapmamızla oldu.   

Sempozyum çalışmalarını, Kıbrıs Mücahitler Derneği Lokalinde yürütüyor ve daha çok Vural Türkmen’le muhatap oluyorduk.  İnançlı, içtenlikli ve anlayışlıydı. Enerjisi etkileyici idi. Hiç bıkmadan, üşenmeden her isteğimizi yerine getirmek için kolları sıvıyordu. Tek bir isteğimizi bile geri çevirdiğini anımsamıyorum.  

Sempozyum düzenleyenler çok iyi bilir. Karmaşık, ıvırı zıvırı çok ve yorucu bir iştir. Hele eğer gereksinimleri de siz kendiniz karşılamak zorundaysanız, zor ve stresli günler sizi bekliyor demektir. İçtenlikle söylüyorum: Çok sayıda uluslararası sempozyum ve toplantı organize ettim ve yönettim. TMT sempozyumları en rahatlarıydı. Bana doğrudan sempozyumun işleri ve organizasyonu kalmıştı. Sağ olsun Vural Türkmen (ve elbette arkadaşları ile personeli) sempozyuma yönelik tüm gereksinimleri, asker-mücahit titizliği ve disipliniyle hiç aksatmadan sağladılar, gereken her şeyi yaptılar.

Beş ciltlik dev yapıtta, başta Vural Türkmen, çok kişinin emeği, katkısı var. Yitirdiğimiz Vural Türkmen’in artı hanesinde yer alması gerekir.  

Onunla sempozyum sonrasında da görüşmelerimiz, sohbetlerimiz oldu. Yaklaşık bir yıldır, işe corona belası da girince görüşmek mümkün olmadı. Bazı sağlık sorunları olduğunu biliyordum ama onu öylesine bir anda yitireceğimiz hiç aklıma gelmemişti.

Kıbrıs Türk Halkı yiğit ve inançlı bir direnişçisini/mücahidini yitirdi.      

Onu rahmetle anıyor, anısı önünde saygı ile eğiliyorum.

Ruhu şad olsun. Işıklar içinde uyusun.

Başta ailesi ve yakınlarının, silah arkadaşları ile tüm dostlarının ve Kıbrıs Türk Halkı’nın başı sağ olsun.