Artık alıştık.
Her yıl okulların açılmasına 5 kala tartışmalar, tehditler ve kaos ortamı yaşanır. Koltukta kimin olduğuna bakmaksızın her yıl bunu yaşar dururuz.
Grevler, tamgün/yarım gün meselesi, okulların teknik ve çevresel durumu, kitaplar, müfredat, öğretmen istihdamı, öğretmen ithali, da uzayıp gider konular!
Bu yıl da ilk alevlenme özel okul harçlarının %250 oranında artışı ile başladı. Noldu sonra herkes boyun eğdi! Sindirdi!
Ardından malum bazı okulların depreme dayanıklılığı ve mevcut fiziksel durumları derken, yeni derslikler, okul masrafları, kitaplar, öğrenci taşımacılığı v.s bitmez…
Öğretmen sendikalarımız 1 ay önceden grev uyarılarına başlamış çeşitli gerekçeler ve taleplerle yeni eğitim öğretim yılına başlamadan bakanlık kapısına dayanmış durumda.
Ve tabii kitaplar.
Platformlar oluşturuldu. Ailelerden tepkiler var. Sendikalar ve muhalefet de sert eleştirilerde bulunuyor.
Görüyoruz ve yaşıyoruz ki her alanda olduğu gibi eğitimde de sıkıntılar hiç aşılamamış. Söylenenler ve vaatler yıllardır yerine getirilmemiştir.
Özellikle son günlerde tartışma konusu olan okul kitaplarındaki görsel ve içeriklerle ilgili kısaca bir iki noktaya dikkat çekmek isterim.
Malumunuz kitaplar KKTC Milli Eğitim Bakanlığı kontrolünde hazırlanmakta ve bastırılmaktadır. Söz konusu kitaplardaki tartışma konusu bölümlerin de bu yıl kitaplara eklendiği bilinmektedir. Hatta eleştirilere yanıt noktasında "telif hakkı ödenmiştir" açıklaması da mevcut Eğitim Bakanlığı Müsteşarı'nın. Yani "istediğimizi değiştiririz" diyor müsteşar!
Peki bu kitapları denetleyen kimlerdir.
Kitaplar baskı öncesinde denetlenmişmidir?
Bakanlık sorumluluklarını yerine gtirdi mi? Yine ayni hususta sendikalar kendilerini sorumlu kabul ediyor mu?
Sendikalar Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapıyor mu? Yoksa tamamen iki düşman gibi mi davranıyorlar!
Geçtiğimiz yıllarda matbaamızda birçok kitabın üretimini bizler de yaptık. Her yılın Mart-Nisan aylarında ilgili bakanlık tarafından aranıyoruz.
Nedense bu yıl kimse aramamış…!!!
Kitaplar konusunda bazı araştırmalar yaptım.
Benim esas dikkatimi çeken nokta şudur;
Kitaplar her yıl olduğu gibi bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan ihale ile bastırılmamıştır!
Ne ilginçtir ki Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ülkemizde her yıl çıktığı kitap ihalesine çıkmamıştır. Kitapların TC Hükümeti tarafından Türkiye'de bastırılıp KKTC'ye gönderildiğini öğrendim. Bunun maddi kısmı KKTC Bütçesi'nden mi, yoksa TC Hükümeti tarafından mı karşılandığı henüz bilinmemekle birlikte, kitaplardaki değişikliklerin de kimin tarafından(?) hangi gerekçelerle yapıldığı da açıklanmamıştır.!!
Yapılan değişikliklerin doğru/yanlış konusuna hiç girmeyeceğim. Kaldı ki ben eğitim bilimci değilim.
Ama!
Diyelim ki bu kitapların "düzeltilmesi" noktasında anlaşma sağlandı…!
KKTC Milli Eğitim Bakanlığı yetkisinde olan bu işlemi yapması gerekir.
Şimdi ben soruyorum: Sizce KKTC Milli Eğitim Bakanlığı niyeti olsa bile, TC Hükümeti'nden bu kitap veya kitapların yeniden basılmasını talep edebilir mi?
Bence mevcut hükümetin Milli Eğitim Bakanlığı'nda bunu yapacak cesaret ve irade yoktur.
Bu konuda ciddi soru işaretleri bulunmakla birlikte kitaplara kimlerin hangi nedenlerle müdahale ettiği açıklanmalıdır. Burada basit bir siyasi tartışmadan bahsetmiyoruz. Burada çocuklarımızın okuyacağı kitaplardan bahsediyoruz. Yani geleceğimizden!
Yapılan düzenlemelerin nasıl yapıldığı samimi bir şekilde açıklanmalıdır. Bu değişiklikler gerekliyseydi, nedenlerini bize açıklamalıdır ilgili ve sorumlu kişiler.
Takipçisi olacağız!
Buraya bir virgül koyarken, kitaplardaki değişiklikleri ve içeriği eleştirirken çizgileri aşmamak gerektiğine inandığımı belirtmek isterim! Hani bizler laik ve aydın insanlarız ya!!!
Sevgiler saygılar.