Cumhuriyet Meclisi’nin yeni yasama yılı bugünkü törensel açılışla başladı.
10’uncu Dönem, 4’üncü Yasama Yılı’nın ilk toplantısı Meclis Başkanı Zorlu Töre başkanlığında saat 10.50’de başladı.
Törensel açılışta, siyasi parti başkanlarının konuşmalarına yer verilecek.
Toplantıyı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, Başsavcı Sarper Altıncık, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, eski meclis başkanları, başbakanlar, bürokratlar, üst düzey yöneticiler ve diğer davetliler de izliyor.
Toplantının ardından Meclis Başkanlığı resepsiyon verecek.
Meclis son toplantısını 25 Haziran Salı günü yaparak yaz tatiline girmişti. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yaz tatilinde iki kez olağanüstü toplantı yapmıştı.
50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekili dağılımı şöyle:
Ulusal Birlik Partisi (UBP) 24, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 19, Demokrat Parti 3, Yeniden Doğuş Partisi 2 ve 2 bağımsız.

Üstel: “KKTC’yi daha iyi temeller üzerine oturtmak için çalışmalara hız vereceğiz”
Cumhuriyet Meclisi’nin törensel açılışında Hükümet adına konuşan Başbakan Ünal Üstel, yeni dönemde KKTC’yi daha iyi temeller üzerine oturtmak için çalışmalarına hız vereceklerini vurguladı.
Cumhuriyet Meclisi’nin törensel açılışında, hükümete ve siyasi parti başkanlarına Danışma Kurulu kararı ile 15 dakikalık konuşma hakkı verildi. Meclis’te ayrıca, Divan’da düşen üyelikleri belirleyen karar okunarak, oy birliği ile onaylandı ve Meclis Başkanı Zorlu Töre tarafından Üçüncü Yasama Yılı Meclis faaliyetleri özetlendi.
Meclis açılışında ilk sözü Hükümet adına Başbakan Ünal Üstel aldı.

-Üstel
Başbakan Ünal Üstel, hükümete geldikleri günden beridir halkın sorunlarını çözmek için çalıştıklarını ve tamamlanamayan çoğu projeyi tamamladıklarını anlattı.
Hayat pahalılığı oranında herkese artışlarını ve üreticiye destek ile teşvikleri gününde verdiklerini aktaran Üstel, halkın rahatlığı için yeni altyapı projelerini ve ihtiyaç duyulan büyük projeleri hayata geçirmek için TC ile imzalanan Mali işbirliği protokolü çerçevesinde çalışmalar yapmaya devam ettiklerini kaydetti.
Akdeniz’in ortasında devam eden Filistin-Gazze savaşına değinen Üstel, BM’nin ve Güvenlik Konseyi’nin buna seyirci kaldığını söyledi.
“Güney Kıbrıs barut fıçısı haline döndü” diyen Üstel, dünyada bunlar yaşanırken insanların sıkıntı yaşamaması adına çalıştıklarını kaydetti.

Özersay, Sağlık Bakanlığı ve PGM’yi eleştirdi Özersay, Sağlık Bakanlığı ve PGM’yi eleştirdi

-"Elektronik Etiket Tüzüğü’yle çarşıyı denetim altına alacağız" 
Hayat pahalılığını aşağı çekmek için çalıştıklarını belirten Üstel, yeni dönemde Elektronik Etiket Tüzüğü’nü geçirerek çarşıyı denetim altına alacaklarını ifade etti.
Başbakan Üstel, KKTC'yi daha iyi temeller üzerine oturtmak için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı da selamlayan Üstel, yeni dönemde KKTC’yi daha iyi temeller üzerine oturtmak için çalışmalarına hız vereceklerini kaydetti.
Üstel, yeni dönemin ülkeye hayırlı olmasını temenni ederek, konuşmasını tamamladı.

- Erhürman: “Yönetsel boşlukla karşı karşıyayız”
Cumhuriyet Meclisi’nin törensel açılışında konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hem iç meselelerde, hem de Kıbrıs sorunu gibi dış meselelerde yönetsel boşluk olduğunu söyledi.
Konuşmasında Kıbrıs sorununa değinen ve bu konunun Meclisin en iyi bilmesi gereken konuların başında geldiğini kaydeden Erhürman, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına göre müzakereler federasyon zemininde yapılabilir" dedi.
Doğru metodoloji ile sonuç odaklı ve zaman sınırlı müzakerelerin yapılması gerektiğini söyleyen Erhürman, “iki devletli çözüm politikasının  sıkıntı yarattığını söyledi.
Ülkede nüfus politikası olmadığını kaydeden Erhürman, nüfusun bilinmediği yerde plan ve proje yapılamayacağını belirterek, “Sayım yok, nüfus politikası yok… Yetmezmiş gibi yazda bir yasa gücünde kararname ile af getirildi.” dedi.
“Eğitimde bir facia yaşanıyor" diyen Erhürman, özel okullarla kamu okulları arasında zaten var olan fırsat eşitsizliğinin bu dönemde daha da büyüdüğünü söyledi. Belediyelerin eğitime yapması gereken katkılara işaret eden Erhürman, CTP’li belediyelerin eğitime yaptığı katkıları aktardı.
Ekonomi ile ilgili olarak yetkililerin “çalışmalar başlattıkları” yönünde açıklamalar yaptığını belirterek eleştiren Erhürman, ülkede uzun süredir hayat pahalılığı yaşandığını belirtti.
Elektrik zammına da değinen Erhürman, enerjideki zamların nedeni olarak “ihalesiz akaryakıt alımı ile Kıb-Tek’in zarara uğratılması, bakımsızlık” gibi öğeleri sıraladı ve yönetsel hatalara işaret etti.
Hükümete “istikrar” eleştirisinde de bulunan Erhürman, 2019’un ikinci yarısından 2024’e kadar Eski Eserler Dairesi’nde dört tane müdür değiştiğini kaydetti.
“İçeride ve dışarıda yönetsel boşlukla karşı karşıyayız.” diyen Erhürman, mutsuzluk ve umutsuzluğun Kıbrıs Türk halkının kaderi olmadığını ve bunun değişeceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Meclis Başkanlığı’nın organize ettiği resepsiyona geçildi.

- Ataoğlu: “Yeni yasama yılında pratik çözümler üreteceğiz”
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, yeni yasama yılının ülkeye hayırlı olmasını diledi.
Yeni yasama yılının açılış töreninde parti başkanlarına söz verilen Cumhuriyet Meclisi’nde konuşan Ataoğlu, “Sıkıntıların giderilmesi, olması gereken neyse onların hayata geçmesi için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Eksiklikler olduğunu ancak giderilmesi için çalıştıklarını belirten Ataoğlu, “Vatandaşın hayatına dokunmak, beklentileri karşılamak için çalışmaya hazırız” dedi.
Konuşmasında Kıbrıs konusuna da işaret eden Ataoğlu, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a KKTC’nin tanıtılmasıyla ilgili açıklamaları için teşekkür etti.
Ataoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY ile iş birliklerinin devam ettiğini belirtti.
Ataoğlu, “Yeni yasama yılında pratik çözümler üreteceğiz” diye konuştu.

-Arıklı
Daha sonra söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, yeni yasama yılının milletvekillerine, halka ve devlete hayırlı olmasını diledi.
Enflasyonla birlikte ülkede en çok üzerinde durulan konunun trafik olduğunu belirten Arıklı, yaz boyunca bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.
“Trafikte Master Planı’nda son aşamaya geldik” diyen Arıklı, ada çapına kurulacak yaklaşık 300 kamerayla sistemiyle hız kontrollerini sıklaştıracaklarını belirtti.
Trafikteki denetimlere ciddi trafik cezaları kesildiğini de kaydeden Arıklı, bugüne kadar ülkede 33 ölümlü trafik kazası meydana geldiğini, ilk sıradaki kaza sebeplerinin sürat ve alkol olduğunu söyledi.
Kıbrıs konusunda da konuşan Arıklı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın BM Genel Sekreteri ve Rum Yönetimi Başkanı ile bir yemekte bir araya geleceğinin açıklanmasını, “Bu bizim için sürpriz oldu. Umarım iki devletli çözümden geri adım atılmaz, şartlar bizi federasyonu görüşmeye zorlarsa YDP’nin tepkisi çok ağır olur” sözleriyle değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bu konuda açıklama yapması gerektiğini kaydeden Arıklı, “Geriye dönüşün olmayacağını duymak istiyoruz. Müzakerelerle topluma dejavu yaşatılmamalı” diye konuştu.

Editör: Mehmet Kasimoglu