Lise birdik. Yıl 1967 – 68
Döktürüyordu Ahmet Cavit, LTL Salonundaki şiir okuma yarışmasında, ‘ masada masaymış ha’ diye.
Entel takımının ‘ BEY’ faşizmi diye ezber ettiği ve ezberlere dikte ettirmeye çalıştığı dönemdi.
Edip Cansever adını kaç lise öğretmeni bilir şimdi diye gülüyorum kendi kendime. Gerçi GEZİ DİRENİŞİ bilinir kılmıştır Edip Cansever, Cemal Süreya en çok da Turgut Uyar isimlerini ama şu anda öğretmenlik yapan 3 kişi çıkarsa Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan üç şiir okumuş olan bir daha yazmaycam artık diye yazacak kadar da iddialıyım.
Yaşar Altay ‘ Ey goyun halk’ diye bildiri yazmış bir başına ve dağıtmış, O da LTL öğrencisi ve şiiri ‘ ustalar işte size variller dolusu çimento kum / bağımsızlığımızı sağlam oturtun’
Lise son sınıfa geldiğimizde de Yusuf Mustafa ( Yusuf Akama ) döktürüyor sahnede,
‘ya hurma, tadın yok gayrı / Nasıl haykırıyor çiğnenmis kumlar, duyuyor musun? / Ya ana kalk / ya kadın yürü / ya oğul koş / Bir Anlamın gereken kurtuluşa’ şiir Dağlarca’nın ve Dağlarca Horoz şiirinden tutuklanmış kovuşturmaya uğramış ve muhteşem SAVCI şiirini yazmış.
Özgürlük grubunu kimse niye hatırlamaz, Özer Şahoğlu, Erdoğan Naim, Limasolda maviler yeşiller niye hatırlanmaz, Lise mezunları derneği ve daha nice şeyler niye görmezden gelinir.
LTL öğrencileri dünyada olup biteni biliyor, katılıyor ve hiç biri okuldan atılmıyor. Bey faşizmi bunla da kalmıyor, bütün erkek lise öğrencilerini hem de burslu olarak diledikleri fakültelere üniversitelere gönderiyor, bizimle birlikte sınavlar başlasa da birkaç yıl o sınavlarda göstermelikti sadece.
Ferdi Sabit, Nazım Beratlı, Ergin İlktaç Ahmet Ömer, Ömer Kalyoncu, Özkan Yorgancıoğlu ve daha niceleri daha eski kuşaklardan da Yalçın Okut, Şefik Par, Hasan Nidai Mesutoğlu ve kimler kimler hepimiz burslu okumuşuz Bey yönetiminin faşizmi ! sayesinde, yetmezmiş gibi mücahitiz hepimiz de lise öğrencisi iken, öğrenci mücahitler ve şiirler ve münazaralarla dünyada olup bitenlerden haberdar ve katılan ses yükselten.
Bayraktarlık, Elçilik ve Yönetim üçlüsünün kısaltılması ile söylem haline gelen BEY döneminde evet kötü şeyler de yapılmıştır ve fakat 1963- 1967 isteyen 74 e kadar da uzatabilir kuşatma altında ve çoğu zaman sıcak savaş veya sıcak savaşa yol açacak gerilim potansiyeli olan bir dönemdi unutulmamalı ve bir anlamda komün yaşam biçemi söz konusuydu.
Nasıl bir faşizm iseydi o dönem hiçbir ayrım yapmadan öğrencileri üniversitelere yolluyorlardı burslu olarak ve öğretmen örgütlerine mimar mühendis odalarına spor külüplerine de arsa tahsis ediliyordu kendilerine lokal yapsınlar diye. Siyasal yaşamımızın en önemli yazılarından biri olan ‘ suçlular esas duruşta kıpırdayanlar değildir ‘ yazısı da o yıllarda yazılmış, Devrimci Güçler Birliği de o yıllarda kurulduğu gibi CTP de o yıllarda kurulmuş.
Mücahitlik ve öğrencilik, yoksulluğumuzu insan eden unusurların başında gelirdi o yıllarda