Kapısını açtı Gazi Mağusa Namık Kemal Lisesi ile ilgili anılarımdan  önce Kıbrıs Türk Eğitim Bakanlığının internette yayınlanmış dökümanlarına bağlı olarak Kıbrıs Türk Liseleşme kapsamında en eski Orta Eğitim kurumu olan ve bir gün anılan Liseye nakil olup orada Felsefe öğretmeni sıfatıyla öğretmenlik görevimi sürdüreceğim tarihi LEFKOŞA TÜRK Lisesinden özetle söz etmenin gerekli olabileceğine inanıyorum.
Söz konusu Eğitim Bakanlığımızın,internette yer alan dökümanlarından çıkardığım aşağıdaki özetin okullaşma tarihçemiz açısından önem taşıyabileceği cihetiyle bu hususa anlatımımda yer vermek isterim...
ORTA ÖĞRETİM OKULLAŞMA TARİHÇESİNDE  İLK LİSEMİZ LEFKOŞA TÜRK LİSESİ Kıbrıs Türk Halkının ilk kurulan Türk Lisesi olması nedeniyle benim için yeni kurulmuş Namık Kemal Lisesinden konu etmezden önce Orta Öğretim Okullaşma tarihçemizde yer alan tarihi Lefkoşa Türk Lisesinin kuruluşu ile ilgili kaynaklardan yararlanarak bir özet vermek isterim..Kaynak alıntısı olduğundan söz konusu özetimi tırnak içinde anlatmayı uygun buldum: "1860 yılında zamanın ileri gelenleri,Türkiye'de açılan rüştiyeler (orta öğretim kurumları) gibi bir ortaöğretim kurumunun Kıbrısta da açılmasını gündeme getirdiler... İlkokuldan sonra ortaeğitimin ilk basamakları veya  İlkokulun ikinci kademesi olan lise anlamında rüştiye  1862 yılında Lefkoşa'da Ayasofya civarında günümüzün  Halk Sanatları Atölyesi yerinde bulunan iki katlı  binada açıldı.
KIBRIS TÜRK LİSESİNİN KURULUŞU: 1925 Yılında Kazım Nami Duru'nun müdürlüğü sırasında  Okulun sultani olan adı liseye çevrildi ve adı Kıbrıs Türk  Lisesi oldu...
Bir süre Kıbrıs İngiliz Sömürge yönetiminde iken Lisenin  Kolej bölümü de yaşama getirilmiş.Bir süre lise ve Kolej  İngiliz asıllı müdürler tarafından yönetilmişti. Bir ara Lefkoşa Türk Lisesinin Kolej bölümü kaldırıldı.
Daha sonra 1937 yılında Mr.Wood göreve gelir gelmez  okulun KIBRIS TÜRK LİSESİ olan ismini Kıbrıs İslam Lisesi olarak değiştirmisti.
Anılan lisemizin oluşumunda kaynaklarda rastladığım  önemli notu aşağıda yeni açacağım tırnak işareti çercevesinde aktarmak isterim:
"Okulun 1933-1934 yıllığının ismi bazı resmi evraklarda  "Erkek Lisesi" ifadesine rastlanmaktadır.Okulun eski müdürlerinden Salih Mecit'in okula armağanı olan  1933-1934 Öğretim yılına ait okul dergisinin kapağında ve derginin kapağı ile ilk sayfasında vurulan mühürde  "Lefkoşa Türk Erkek Lisesi" yazısı bulunmaktadır....
İKİNCİ KEZ KIBRIS TÜRK LİSESİ: YAVUZ KONNOLU LEFKOŞA TÜRK LİSESİ MÜDÜRÜ OLDU 1950 yılında son İngiliz müdür Mr.Wood emekliye ayrılarak  yerine YAVUZ KONNOLU okul müdürlüğüne atandı. (Dipnota bak)... Bu dönemde öğrenciler arasında milli duygular coşmaya,milli bayramlar açıkça kutlanmaya başlandı...
Ayni yıl okulun Kıbrıs-lefkoşa İslam Lisesi olan adı, KIBRIS TÜRK LİSESİ olarak değiştirildi.... Bir ara kısa bir süre okulun adı Celal Bayar Lisesi olarak değiştirildi fakat uzun sürmedi ve yeniden Kıbrıs Türk Lisesi okullaşma tarihimizdeki en son ismine kavuştu... Lefkoşa Türk Lisesi bir gün öğretmenliğimin son durağı olacak ve daha sonra Milli Eğitim Bakanlığında farklı görevlerle mesleğime devam edecektim.
Dipnot: Yavuz Konnolu 1953-1954 Öğretim Yılında yeni kurulmuş  Namık Kemal Lisesinin  İlk müdürü olarak atandı... 
Bu öğretim yılı boyunca Okul müdürlüğü makamında görev yapacak ve bitiminde Türkiyeye geri dönecektir. 
(Devam edecek)