Lise 1 le Yavuz Konolu'nun ülkesine dönmesinden sonra  Lisemize disipline çok önem veren Şakir Soykal atanmıştı...
O zamanların Rum teröründen kaynaklı toplumumuzun bunalımlı koşulları içersinde biz öğrencileri sanki askeri bir disipline adapte etmeyi öngörmekte idi.Veya biz böyle öngörüyorduk. .Erkek öğrenciler için şapkasız ve tüm öğrenciler için üniformasız okula gelmek kesinlikle yasaktı ve bunun cezası vardı.Erkek öğrenci üniforması beyaz gömlek üzerine lacivert ceket ve alttan gri pantalon (kravat dahil) kız öğrenci üniforması ise siyah önlük,beyaz yaka,beyaz  çoraptan ibaretti...

LİSE 1 ANILARIMDAN BAZI ÖNEMLİ NOTLAR:
Sanırım ortaokul bitiminden sonra Lise 1(veya kolej öğrencileri için Kolej 1,haliyle ticaret ve meslek liseleri  için ilk sınıf ) öğrenci yaşamı için önemli bir bir yenilik olarak algılanır.Her yenilik insana heyecan vermektedir.
Ben de Lise 1 ,özellikle ilk günlerimde heyecanım dorukta idi.Bir öğretim yılı boyunca öğrenim göreceğim sınıf, benim için yep yeni olacaktır .Sınıf arkadaşlarım,oturacağım sıram,sandalyem,hemen yanımda oturacak sıra arkadaşım , ders,tüm sınıf arkadaşlarım,ders programı ve derslerimize girecek benim için yep yeni öğretmenlerin kimlikleri.
Artık eski öğrenim yıllarımı geride bırakmış ve öğrenim yaşamımda yepyeni bir defter açılmıştı...Bu defterin ilk sayfalarında aktarabileceklerim arasinda en önemli not şu olabilir.Daha önce bu anılarım kapsamında söz ettiğim gibi geride bıraktığım Limasol Ortaokulu ile Namik Kemal Lisesi arasındaki öğrenim seviyesi farkının sıkıntılarını yaşamaya başlamıştım.Ancak artık eskilerde olduğu gibi sıradan, bir öğrenci olmamakta kararlı ve moralli idim...
Azimliydim.Mutlaka bu seviye farkını kapatmakta da kararlıydım. Bu nedenle Mağusalı arkadaşlarımın  öğrenim düzeylerine ulaşmak için daha fazla ders  çalışmalıydım.Özellikle matematik ve fen derslerinde öğrenim düzeyi daha fazlaydı...Edebiyat ve dil derslerinde sıkıntım olmamıştı.Nitekim Lise 1 de İngiliz Yönetimince düzenlenen (external) sınanavlarından English Lower sınavına girmiş ve başarılı olmuştum... Anımsarım bu  başarım günlük gazetelerimizde haberleştiği zaman başta babam olmak üzere ailem çok sevinmişti.
Zayıf olan başta geomertri olan,yetersiz fen dersleri bilgilerimin seviyesini artırmak için uzunca bir süre hafta sonu günlerimde kendime oyun ve eğlenceyi büyuk ölçüde yasaklamıştım.Azimle,kararlılıkla hafta sonlarinda ders çalışıyordum. Bu çalışma  gayretlerim sırasında bir şans yakalamıştım.
Altay Ertuğrul isminde ileride bir kimya mühendisi olacak çok çalışkan bir arkadaşımla yakınlık  kurmuştuk.Ve çalışmalarına, fedakarca ara vererek fen derslerindeki eksikliğimi tamamlamama katkıda bulunmuştu. Altay arkadaşımı sevgi ve özlemle  anarım..
Artık okulumdan başka Mağusa kasaba,surlar içi ve surlar dışı, Baykal, Karakol, Dumlupınar, Sakarya, Yeni İzmir, Çanakkale semtlerini gezerek tanıdım.Plaj olarak çoğunlukla kullanılan yere Karakol denizi denmektrydi.Şimdi oralara Ğülseren bölgesi vardır.
Halen askerliğe başlayankarın ilk eğitimleri orada yapılmaktadır.Eğitimleri tamamlandıktan sonra kura  çekerek başka bolgelerde görevlerini sürdürnektedirler. Gülserene yakın Salamis yoluna koyulurken yolun sağ tarafında sığ ve geniş plajı olan Klapsides ismi ile bilinen nefis bir sahil vardır. .Çakılsız tertemiz kumu  ve sığ bir denizi olan bir plaj alanı idi orası. Sadece Mağusalılarin  Mağusa Halkının değil özellikle denizden mahrum  merkez Lefkoşa dahil her bölgeden bu plaja ilgi duyulmaktadır... Plajın hemen doğusunda tarihte ünlü Salamis harabeleri yer alır...
Yerli ve turistlerin merakla ziyaret ettikleri bir tarihtir  Salamis harabeleri...Bu tarihi bölgeyi karşılayan bölgede bulunan kalıntılara tarihi kral mezarları adı söylenmekte idi.
Mağusa ile ilgili bazı notlarımı önemle aktarmak istiyorum.Bir defa surlar içi Mağusa için buram buram tarih kokan bir Kasabamız demek bence abartı sayılmamaktadır... Dışa açılan üç kapısı vardır. En başta uzunca bir köprü ile anayola varan Akkule Kapısı.Hemen karşısında Namık Kemal Lisesinin bulunduğu bölgede Ana giriş kapı ile  bakışan ve hiçbir zaman bir maksat için  kullanılmayan tarihi bir türbe vardır ki Mağusa müsademelerinde EOKA Rum teroristleri orayı Türklere karşı mevzi olarak kullanarak korku yaratacaklardı... Mağusanın dışına açılan bir diğer kapı Yeni Kapıdır...Her halde bu kapı  en son kullanıma açilmistır. döneminde otuz sekiz ay Mağusada sürgün yaşamıştı. Ve değerli şairimizin yaşadığı binapÜzerinde vurgu yapılacak önemli bir olgu şu.
Büyük vatan şairimiz Namık Kemalin zindanı  Mağusa'da yer almaktadir.Eski Eserler Dairesince bakımı yapılan bu zindan yerli ve turist ziyaretine  açıktır... Hemen karşı bölgesinde Ünlü Lala Mustafa  camisine komşu Namık Kemal'in büstü sanki  Kıbrıstaki varlığını devam etmekte ilduğu Izlenimini vermektedir...