Ezilen, mağdur edilen bir halk adına savaştığını söyleyen her hareket desteklenmeli midir? Örneğin Hamas, aşırı dinci bir örgüt olmasına rağmen Filistin halkı için savaştığını söylediği için desteklenmeli midir? Hamas ile Filistin halkı özdeşleştirilmeli midir?
Mağdur edilen, ezilen artık her ne diyorsanız bir halk adına savaşan her hareket desteklenmeliyse örneğin Taliban desteklenmeli midir? Halkın desteğini arkasına almış ya, tabii ki desteklenmelidir diyorsanız tamam.
Gerilere gidip bugüne doğru gelelim. Naziler de kendilerine Nasyonal Sosyalist diyorlardı, Alman halkının ezici çoğunluğunun desteğini arkalarına almışlardı. O zaman onlar da desteklenmeli midir? Hayır diyorsanız Hamas örneğini vermek zorunda kalacağım.
Kızıl Kmerler örneğine ne diyeceksiniz peki? Hâlâ Türkiye’deki solcuların bir kısmı onların yapıp ettiklerini destekliyor. Kamboçya halkının temsilcisi olarak neler mi yaptılar? Ülkedeki meslek sahiplerinin ve teknik elemanların hemen hepsini yok ettiler. Kentlerde yaşayan milyonlarca kişiyi zorla köylere yerleştirerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorladılar. Rejim düşmanı ilan edilenler aileleriyle beraber toplu olarak katledildi. Bu dönemde ekonomik sistemin felce uğraması nedeniyle baş gösteren açlık ve salgın hastalıklar sonucu ölenlerin sayısının, siyasi nedenlerle öldürülenlerle birlikte yaklaşık iki milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Haydi bakalım mağdur edilmiş Kamboçya halkı adına savaşan ve iktidarı alan Kızıl Kmerleri de destekleyin o zaman.
Ya Kuzey Kore? Orada da halk adına üstelik adı Kore İşçi Partisi olan bir parti var onu da desteklemek gerekiyor tabii. Hanedan biçiminde yönetimin babadan oğlu geçmesinin bir önemi yok zaten, adında komünist, işçi partisi, sosyalizm falan var eh bu da yeterli. Kore’deki rejim tüm Kuzey Korelilerin istediği rejim mi diyeceğiz?
Ezilen bir halk ile onun adına savaştığını söyleyen hareketlerin hepsi desteklenmeli midir? İran’da Humeyni’nin iktidara gelmesi için destekleyenler arasında TUDEH de vardı. Tam adı İran Kitlelerinin Partisi, komünist çizgideki bir parti. Humeyni iktidarı ele alınca yani İslami devrimden sonra ne mi oldu?
Devrimden sonra, politik tutukluların birçoğu serbest kaldı ve diğer sol gruplarla birlikte TUDEH Partisi de başkanlık ve parlamento seçimlerine yıllardan sonra ilk kez katılma fırsatı elde etti. Bununla birlikte, Meclis’teki çoğunluğu Ayetullah Behesti’nin İslam Cumhuriyeti Partisi kazandı ve sol ve milliyetçi gruplar politik arenanın dışına itilmeye başlandı. Yeni seçilen Başbakan, Ebu’l Hasan Beni Sadr, başlangıçta Humeyni’ye yakın bir isim olarak, politik gelişmeler karşısında giderek muhalefete kaydı ve İran politikasına hâkim olmaya başlayan mollalara ve dini fraksiyonlara karşı koydu.
1981’de İslami Cumhuriyet Partisi’nin egemen olduğu Meclis, Beni Sadr’ı görevinden uzaklaşmaya zorladı. Bu olay halkın tüm kesimleri arasında bir protesto ve gösteriler dalgasının ortaya çıkmasına yol açtı. Beni Sadr ülkeden kaçtı. Humeyni’ye sadık olan Silahlı Devrimci Komiteler (Pasdaran olarak tanındı) hem milliyetçi hem de sol gruplardan binlerce genci ve politik eylemciyi tutukladı. Bunlar daha sonra aslında bir Azeri olan Ayetullah Sadık Halhali tarafından yargılandı ve infaz edildi. Bu yargılamalarda verdiği kararlarla Halhali sonradan “Cellat Yargıç” diye anılmaya başladı.
Şahın ezdiği İran halklarının desteklediği İslam Cumhuriyetinin kuruluşu desteklenmeli miydi?
Başlangıçta Irak’taki Sünnilerin arasından çıkan IŞİD halkın desteğini kazanarak Sünnilerin temsilcisi gibi davranmaya başladı, İslam Devleti adını verdi kendine. O da desteklenmeli midir acaba?
Solcu biri böyle bir durumda hangi kıstasları kullanmalıdır destek vermek veya karşı çıkmak için? Halkı savunduğunu ileri sürmek destek vermek için bir gerekçe olabilir mi? Solculuk bir olayın hiçbir zaman göründüğü gibi olmayabileceğini ileri sürenler tarafından ortaya atılmamış mıdır? Bu yöntem, yani bir olayın önüne arkasına, sağına soluna bakmadan nasıl karar verilir? “Halkı savunuyor o zaman desteklemeliyim” düşüncesi görüldüğü gibi yanlış bir düşüncedir. Halkın istediğini değil, halkın istemesi gerekeni belirleyerek halkı savunduğunu söyleyen örgütler desteklenmeli midir?
Okudukça - Hamas Desteklenmeli Mi: Metin Gülbay
Cumhur Deliceırmak
Yorumlar