Ahmet Özyaşar’ın yeni yayımlanan kitabı “Zoraki Evlilik / Kıbrıs Türk Toplumunda Spor - Siyaset İlişkisi”ni anlatmak istiyorum. Kitabı, yayımlanmadan önce de görme-okuma olanağım olmuştu. 
    Okuduğum taslak metinde “Kıbrıs Türk Toplumunda Spor Siyaset İlişkisi” biçiminde yer alan kitabın adı, basım aşamasında “Zoraki Evlilik / Kıbrıs Türk Toplumunda Spor - Siyaset İlişkisi” biçimine dönüşmüş. Yazar ayrıca kitap metninden önce bir sayfada, “Kıbrıs Türk Toplumunda Spor Siyaset İlişkisi / Sporun Politikası mı? Politikanın Sporu mu?” biçimindeki soru ile kitabın içerik ve kapsamı hakkında dikkat çekici bir işarette de bulunmuş
Ahmet Özyaşar, kitapla ne murat ettiğini “Önsöz”de anlatır ve yönteminden de söz eder. Uzun olmadığından paylaşıyorum:
“Fiziksel, sosyal, ekonomik vb. birçok farklı boyutu bulunan sporun siyasetle ilişkisi her zaman tartışma konusu olmuştur. Büyük kitlelerin ilgilediği spor, kitlelerin yönetimine talip olan siyasiler tarafından çeşitli şekillerde siyasetin içine çekilmek istenmiştir. Siyasetçiler bu şekilde, spordan siyasi bir kazanç elde etmeyi amaçlamışlardır. Hem sporun ama özellikle de futbolun hem de siyasetin ortak paydası olan kitleleri etkilemek için, spor olaylarının olumlu yönlerinden faydalanmak isteyen siyasiler, bunda kimi zaman başarılı olmuş, kimi zaman da tepki görmüşlerdir. Peki, spor siyasetin neresindedir ya da neresinde olmalıdır? Bu kitabı yazarken sporun siyasetle olan ilişkisinin irdelemeyi amaçlanmadım. Bununla birlikte tarihsel süreçte gelişen spor olayları ile siyasi bağlantılar incelenerek, spor ve siyasetin ilişkisinin boyutları ele alarak örneklemeler verdim. Bu kitabı hazırlarken, araştırmalar ve ülkemizde spora ve siyasete hizmet etmiş birçok kişilerle mülakatlar yaptım ve onların yaşadıkları tecrübeleri dinleyerek kitabıma aktardım.”
***
150 sayfalık kitap 10 bölümden oluşuyor. Daha iyi fikir vermek, içeriğini daha iyi anlatmak adına bölüm başlıklarını, (parantez içinde alt başlıkları) da paylaşıyorum: 
I- Giriş (Sporun Tanımı, Siyasetin Tanımı)
II- Sporun Kısa Tarihçesi ve Kıbrıslı Türklerdeki Gelişme (Sporun Kıbrıslı Türklerdeki Gelişimi, At Yarışları, Futbol) 
III- Siyaset-Spor İlişkisi (“Uluslararası İlişkilerde Sporun Etkileri,” “Sporda İdeoloji Faktörü,” “Spor ve Siyasette Militarizm ile Barışçılık,” “Dünya’dan Örnekler: Naziler, Boykotlar, Filistinliler, Olimpiyatlar,” “Milli Maçla Başlayan Savaş,” “Falkland Adaları ve Maradona’dan Gelen İntikam,” “Yugoslavya’yı Bölen Tekme,” “Olimpiyatlar ve Siyaset,” “Futbol-Siyaset İlişkisi,” “Kitlelerin Ortak Aşkı”)     
IV- Yaşam Merkezi Olarak Kulüpler (Yaşam Merkezi Kulüp Örnekleri)
V- Kıbrıs Türklerinde Sporun Tarihsel Gelişimi -1974 öncesi (“Spora Gönül Verenler,” “Kıbrıslı Türkler’de Futbolun Başlangıcı,” 1960 Ortak Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Durum,” “Kıbrıs Çarpışmalarında Türk Futbol Takımları,” “Futbol Kulüpleri ve Toplumsal Direniş,” “TMT ve Lefke Spor Kulübü,” “Basri Dirimlili,” “Ziya Rızkı, DTB, TOL ve Limasol Direnişi,” “TMT İçin Kapatılan Kulüp Sönmez Spor,” “Veli Taşkıran, TMT ve Çetinkaya,” ” “Kilise ve KOP’tan Kopuş,” “Dr. Küçük ve Stadyum Öngörüsü,” “Dr. Küçük’ün Spora İlişkin Görüşleri,” “Dr. Küçük’ün Odasında Spor Kamuflajlı Teşkilat Toplantıları,” “Köy Gezileri ve Flamalar,” “Taksim Sahası ve Uluslararası Mektuplar,” “Türk Takımını İstemeyen Türk Takımı,” “Futbolun Ortadan Kaldırdığı Siyaset ve Defteralı,” “Denktaş, Spor ve Çiftçiler Birliği,” “Öğretmenler Doğal Liderlerdi,” “Baf ve İttihat ve Terakki Kulübü,” “Baf Ülkü Yurdu, TMT, Dr. İhsan Ali,” “Baf İnkilap Kulübü,” “TEK Kulübü’nün Hikayesi,” “TEK Kulübü’nü Federasyon’dan Atmak İstemişlerdi,” “Tehditler, Talimatlar İçinde Futbol,” “1 Mayıs ile Başlayan Yok Oluş,” “Türk Eğitim Kulübü’nün Talan Edilmesi Sonrası Verilen İlanlar,” “Yaftalanmak,” “Siyaset Futboluma Darbe Vurdu,” “Zihni Kalmaz ve Arafta Kalan Futbol Hayatı,”)
VI- 1974 Sonrası  
VII- KKTC Sonrası ve 2003 Sonrası (“Uluslararası Organizasyonlar,” “Belediye Başkanları ve Futbol,” “Kıbrıs Karması ve İki Toplumlu Futbolcular,” “Omonia ve Apoel Ekseninde Kıbrıslı Rumlarda Siyaset ve Futbol,” “Athos ve Dörtyol Maçı,” “Peace and Sports ve Beklenilmeyen Hayal Kırıklıkları,” Akıncı’nın Hayal Kırıklıkları” “Sol İdeolojinin Spordaki İronisi,” “İdeolojik ve Menfaat Ayrışması,” “’En İyi Türk Ölü Türk’ Ama Alışveriş Serbest,” “Türkiye ile Spor ve Futbol Üzerinden Kurulan ve Kurulamayan İlişki ve Spor Ambargosu,” “TFF’nin KTFF’ye Yaptıkları,” “TFF Yönetimi KTFF’nu Dikkate Almıyor,” “’Çabamız Spor Ambargolarını Aşmak İçindir,’” “İlk Çatlak İslam Oyunları Sürecinde Başladı,” “Başkanın Politikası Kim Olduğun, Kimliğinle İlgili,” “’Konya’da Gereken Saygıyı Görmedik,” “Üstü Çizilen Buse’nin Türkiye Rekoru Kırması,” “’Çintimar’ın Kendi Kişisel Kibri İki Federasyonu Bu Noktaya Getirdi,’” “Kişiler Değişir Ama Kurumlar Her Zaman Bakidir,” “Solcuların ve Sağcıların Futbolu ve Siyaset,” “Ömer Adal ve Resmi Metin,” “Sertoğlu ve Cesur Adımlar,” “   
VIII- Tarihe Geçen FİFA, UEFA, KOP, KTFF Görüşmeleri (“Futbolun Annan Planıi,” “Anlaşma Metni,” “İmzalanan Anlaşmanın Tam Metni,” “KOP 19 Kasım’da, KTFF 29 Kasım’da Metni Onayladı,” “FİFA Brezilya’da Toplandı,” “Blatter ‘Umarım Adada Futbol Birlikte Oynanır,” “Biz Evrodomuyuk?,” “Liderlerin Söylemleri ve Eylemleri,” “FİFA, Siyaset ve Kıbrıs Futbolu”) 
IX- İstenilmeyen Ofis, Kurulamayan İlişkiler ve Kendi İçimizdeki Ambargolar (“Yaşananlar,” “Spor Diplomasisi ve Dışa Açılma,” “Kendi İçimizdeki Ambargo,” “Bir Usta Bir Memleket,” “Birbirlerini Sürekli Beslediler,” “Sermaye, Kulüpler ve Siyaset Üçgeni,” “KKTC Anayasası’nın Sporla İlgili Kuralı,” “Beden Eğitimi ve Spor Yasası,” “Öncelikler,” “Siz Burada Doğru Organize Olamazsanız,” “Milletvekili Olma Yolu,” “Spor Mu Siyaseti, Siyaset Mi Sporu Besledi?,” “Benim Ne Söylediğime Değil, Ne Yaptığıma Bak,” “Sistemi Merkez Otorite Kurgular”)
X- Sonuç
***
Kitabın arka sayfa yazısını ben yazdım. İçtenlikle kaleme aldığım bu metin, kitabın içeriğini de anlatır sanırım. Tek paragraflı metin şöyledir:
“Sporun, daha doğrusu futbolun Kıbrıs Türkleri’nin Varoluş Savaşımı’nda ve yaşamındaki önemi yadsınamaz. Günümüzde de spor ve siyaset, Kıbrıs Türkleri bağlamında, ‘sporun politikası mı, politikanın sporu mu’ sorusunu sorduracak kadar önemlidir. Ahmet Özyaşar, “Kıbrıs Türk Toplumunda Spor Siyaset İlişkisi” adlı kitabında bu soruya yanıt arar ve olgularla yaşananları ortaya koymaya çalışır. Sonuçta sporun genel anlamdaki tarihî sürecini de yansıtarak Kıbrıs Türkleri’nde, belki de başka hiçbir toplumda görülmeyen yoğunluktaki ‘spor-varoluş’ ve ‘spor-siyaset’ ilişkisinin/özdeşleşmesinin tarihsel resmini çeker. Kitabın çok iyi bir kaynak eser niteliği ve konu ile ilgilenenlere katkı yapabilme kapasitesi/kapsamı/içeriği belirgindir. Bu kitaptan değişik yüksek lisans ve doktora çalışmaları çıkarılabilir diye düşünüyorum. Böylece spor tarihimiz ve bu bağlamda ‘spor-varoluş’ ve ‘spor-siyaset’ ilişkisi/özdeşleşmesi, akademik gündem konusu ile üniversite programı olabilir.”
Özellikle Kıbrıs Türkleri’nin spor geçmişi ile ilgilenenler için güzel, kaynak nitelikli ve üzerinde çok konuşulacak bir kitap! 
Kutların Sayın Ahmet Özyaşar ama tek kalmasın, devamını bekleyeceğiz..